ANKETA

Kamo ćete na ljetovanje? I hoćete li uopće?

VIŠE IZ RUBRIKE

Glavno pitanje: Koliko košta kuglica sladoleda?

''Razumijem da je sve išlo gore i da je ljetovanje luksuz bez kojeg se može, ali ovo je pretjerano!'' (Štef, 62, Borlin)

Stiglo nam je ljeto i ljetne vrućine, počeli su i školski praznici, kao i vrijeme godišnjih odmora. Zanimalo nas je stoga gdje naši sugrađani planiraju provesti vruće ljetne dane, te hoće li osvježenje potražiti uz neku od naših rijeka ili više preferiraju more gdje cijene ove godine divljaju…

Gdje će sve provesti dugo toplo ljeto otkrila nam je naša sugrađanka, umirovljenica Sofija.

-I ove godine ću kao i ranijih godina povremeno, kada mi dođu djeca ići u Kostrenu gdje nam je prekrasno. Također, tijekom ljeta ići ću u Budimpeštu kod kćerke koja tamo živi i radi, a posjetit ću i kćerku u Samoboru. Inače, i kada sam nekada išla na duže ljetovanje, nikada nisam išla u vrijeme ovih najvećih gužvi. Najljepše mi je bilo na moru u rujnu ili pak u proljeće, naglašava Sofija.

A Renata, po zanimanju frizerka, kazala nam je kako su ove godine planirali ići na more, ali s obzirom da čuju kako cijene divljaju, još će razmisliti. A ako budu išli, otići će krajem srpnja ili početkom kolovoza na Pag kod prijatelja jer u tom slučaju morali bi platiti samo hranu, a ne i smještaj, što je itekako velika stavka.

-U svakom slučaju, preostaju nam rijeku Kupa i Korana uz koje i inače provodimo vruće ljetne dane, zaključuje.

Umirovljenica Marica otkrila nam je kako se upravo vratila s mora.

-Upravo sam stigla iz Umaga gdje sam boravila kod sestre koja tamo živi. Lijepo me je ugostila tako da nisam ništa potrošila. Samo sam spavala, jela, kupala se i odmarala punih deset dana… Inače, Istra je puna, more je jako toplo i baš sam uživala, ispričala nam je Marica.

Umirovljenica Kate upravo ovih dana ide s obitelji na otok Vir gdje imaju vlastiti smještaj. Kaže kako će si na našoj tržnici nakupovati voća i povrća, a u trgovačkim centrima ostale potrebne namirnice, jer im će tako proći jeftinije.

Dražen je bio kratak, nije htio pred mikrofon. Na naše pitanje kamo će na more samo je u prolazu dobacio: -Pored naših rijeka koje su džabe i tu pred nosom???

Sugrađanka Valentina kaže kako ne planira godišnji odmor tijekom ljeta, već najesen.

-Do sada smo svake godine ljetovali negdje u hotelu na našoj obali. Ove godine je to toliko poskupjelo da nam se više isplati kupiti avionsku kartu i otići negdje u inozemstvo. Inače, obično uplatim ljetovanje u siječnju kada su popusti, ali ove godine je i raniji booking bio preskup, tako da nam je trenutno isplativije otići primjerice u Albaniju, Grčku ili Tursku, napominje Valentina.

A Gospođa Savka uživat će po jedan dan u mjesecu tijekom ljeta u Omišlju s umirovljenicima.

-Jedan dan u mjesecu tijekom srpnja, kolovoza i rujna na moru mi je sasvim dovoljno. Iskupat ću se, osunčati i podružiti s ostalim umirovljenicima i očekujem da ćemo se dobro provesti. A kako bi mi ostali vrući ljetni dani bili što ugodniji, držat ću se što više hlada, te svakodnevno u ranim jutarnjim i večernjim satima šetati uz rijeku Kupu.

Tridesetgodišnji Jerko s obitelji (supruga i blizanci od 5 godina) vraćaju se na ''staro'' mjesto od lani. Boravit će u Novom Vinodolskom nešto više od 2 tjedna.

-Bili smo jako zadovoljni lani u tom apartmanu, a i vlasnica s nama kao gostma, tako da smo ga rezervirali netom nakon ljetovanja prošle godine. Cijena apartmana je za nas 90 eura, bojim se da je inače apartman čak oko 110 ili 120 eura za strance. Dala nam je i koji dan gratis tako da nas je zapravo ispalo 80 eura po danu. S obzirom da se radi o špici sezone (zadnji tjedan sedmog i prvi tjedan osmog mjeseca) te da je lokacija doslovno 5 metara ispred sjajne plaže, kao i da se radi o novom i odlično opremljenom apartmanu - cijena i nije toliko visoka. Apartman je manji, jednosoban, doduše nema svoj balkon/terasu, ali je svejedno odličan. E sad, vidjet ćemo koliko su poskupjeli od lani i, glavno pitanje svih pitanja, koliko košta kuglica sladoleda. Svenu i Janu, to su mi sinovi, teško ću objasniti da je bolji sladoled u apartmanu iz zamrzivača, od onog koji ih mami uz plažu ili na šetnici iz škrinja za sladoled!

Martina iz Ozlja kaže kako će ove godine sa zaručnikom preskočiti more. Nagodinu ju čeka svadba i mora štedjeti. Eventualno možda odu na jedan dan do Selca, Crikvenice ili Jadranova. Ionako više vole rijeke od mora, kaže nam.

I za kraj - Štef, povratnik iz Njemačke, koji nam je rekao kako ima novaca da si priušti more, ali kako neće iz principa ići jer smatra da su ovogodišnja poskupljenja bezobrazna i kako će, citiramo ga - ''radije najesen ostaviti svoj novac na nekom putovanju po Europi nego gramzljivim iznajmljivačima i ugostiteljima na Jadranu.''

-Kad bi cijena pratila kvalitetu i ulaganja, ljubaznost prema gostima i brigu o njima - možda bih još shvatio te cijene. Ali s obzirom na moja iskustva... Ne vrijedi tog novca! Razumijem da je sve išlo gore i da je ljetovanje luksuz bez kojeg se može, ali ovo je pretjerano! Već ove godine se vidi da je gostiju manje, ali će im se tek sljedeće ljeto svima obiti o glavu što su ovako napuhali cijene! Mene Jadran neće vidjeti, rezolutno kaže Štef.