Kako najbolje ocijeniti kvalitetu pive
VIŠE IZ RUBRIKE
Kako bi što bolje naša nepca pripremili za Dane piva donosimo vam četiri važna kriterija za ocjenjivanje piva, a kada ih sve pročitate postat ćete vrhunski pivski kušači, a svoje znanje moći ćete prenositi s koljena na koljeno.
1.PJENUŠAVOST. Kada natočite pivo u čašu prije samog kušanja važno je odreditit stabilnost pjene, njezinu visinu i strukturu. Pri tome je nužno da čaša bude određenih dimenzija, idealna visina čaše je 10-11 cm, a promjer 3-4 cm. Temperatura mu treba biti 10-15 stupnjeva Celzija. Visina pjene mora iznositi 3-4 cm, a njezina trajnost treba biti najmanje tri minute.
2.MIRIS. Prilikom kušanja piva ocjenjuje se opći miris, bouquet i prisutnost mirisa hmelja. Miris pive mora biti svjež i ugodan. Piva koja mirišu na kvasac imaju neugodan okus.
3.OKUS. Pivo dobra okusa potiče izlučivanje žlijezda i stimulaciju apetita. Upravo zato pivo ne smije biti bljutavo , slatko ili prekiselo, nego ugodno gorko. Kod ocjenjivanja piva treba obratiti pozornost na kvalitetu hmelja, provjera se odnos slada i alkohola, ocjenjuje se okus koji ostaje u ustima te je važna sama gustoća pive.
4.ČISTINA PIVE. Filtrirano pivo treba biti bistro i prozirno, jer su mutnoća i talog znak da je biološki neispravno. Za vrijeme vrenja i zrenja pivo se postupno bistri da bi se prije točenja filtracijom potpuno izbistrilo, tada pivo postaje sjajno i prozirno. Iznimka su nefiltrirana piva koja se obično toče iz bačve. To pivo nije pokvareno, ali ima ograničenu trajnost. (ma)