Prvi Karlovački

Kako do e-Propusnice za studente zaposlene putem Studentskog centra?

Autor: Sunčica Laić

01.04.2020

Vijesti

Kako do e-Propusnice za studente zaposlene putem Studentskog centra, pitanje je koje ovih dana vjerojatno muči mnoge studente u Hrvatskoj.

To pitanje proslijedio je na više adresa i predsjednik Udruge Izvan Fokusa, Filip Trezner.

Uveden je sustav izdavanja e-Propusnica. Kroz njega propusnicu je, logično, moguće izdati za zaposlenike poslodavca koji su nužni za obavljanje djelatnosti.

Čini mi se da ovdje nije uzet u obzir status zaposlenih studenata putem Studentskih centara. Kako će poslodavci koji zapošljavaju studente osigurati njihov dolazak na radno mjesto (ako je ono različito od mjesto prebivališta studenta)?

Prema trenutno dostupnim informacijama o novom sustavu i uputama e-Propusnicu moguće je izdati isključivo radnicima zaposlenima putem Ugovora o radu jer se provjera vrši putem FINA-e, sudskog registra i HZMO-a. U navedenim sustavima studenti uopće nisu zavedeni kao djelatnici poduzeća.

Također, upit vrijedi i za autorske ugovore, ugovore o djelu i druge načine rada. Svi navedeni načini rada izuzetno su česti u kreativnim i kulturnim industrijama, medijima i općenito uslužnim djelatnostima.

Hoće li takve propusnice moći izdavati poslodavac uz npr. kopiju studentskog ugovora koji će student nositi sa sobom ili će te propusnice odmah biti odbijene u sustavu jer se neće podudarati sa bazama HZMO-a, FINA-e, Sudskog registra? Ili će takve dopusnice izdavati lokalni nadležni stožer civilne zaštite? Ili je rad za studente izvan mjesta prebivališta ovime onemogućen? Neovisno o poduzetim svim preventivnim mjerama na radnom mjestu.

Konkretan je upit kako da npr. naša tvrtka osigura studentima iz Karlovca koji su već godinama (skoro cijelo svoje studentsko obrazovanje) zaposleni u Izvan fokusa, dođu do svog radnog mjesta u Zagrebu? Radi se štoviše o proizvodnji medijskog sadržaja koji je i dodatno na listi prihvatljivih razloga izdavanja propusnica prema Stožeru civilne zaštite. Također, reduciran je broj ljudi potreban za proizvodnju navedenog audiovizualnog sadržaja pa se radi o svega nekoliko najnužnijih članova tima od kojeg su dvoje studenti, poručuje Trezner.

Odgovore nadležnih očekujemo uskoro…

 

foto: Facebook/Izvan fokusa