Prvi Karlovački

Kako ćemo glasati na izborima 5. srpnja?

Autor: Marta Marinović

21.05.2020

Politika

Ovo nas ljeto, točnije 5. srpanj očekuju malo drugačiji izbori za Hrvatski sabor. S obzirom na aktualnu situaciju uzrokovanu epidemijom Covid-19 naš se život malo promijenio, a promjena nas očekuje i prilikom glasovanja.

Što se tiče samog odlaska na biračka mjesta, provodit će se epidemiološke mjere sukladne tadašnjoj situaciji, ističu iz DIP-a. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti. Svi potrebni dezinficijensi bit će osigurani na biračkim mjestima. Građani se moraju držati preporuka, odredit će se hoće li se na biračkom mjestu dezinficirati kemijske olovke ili će građani nositi svoje. U redu za glasovanje građani će morati držati socijalnu distancu, a što se tiče samog odlaska na izbore, iz DIP-a napominju kako treba pametno iskoristiti vrijeme od 12 sati tijekom kojega se može glasati.

Što se tiče izbora u inozemstvu, još se konkretno ne zna kako će ono izgledati, ako pojedina zemlja ne odobri odlazak na biračka mjesta, Hrvati u inozemstvu tada nažalost neće moći glasovati.