Obilježavanje Međunarodnog Dana civilne zaštite

"Kada zatreba, svi koordiniramo djelujemo i svi smo na raspolaganju"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Operativne snage

  Međunarodni Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH obilježava se 1. ožujka. Tim povodom, načelnica Stožera civilne zaštite grada Karlovca Ivana Fočić sa suradnicima danas je obišla operativne snage Civilne zaštite grada Karlovca.

  Najprije je obišla Službu Civilne zaštite Karlovac, Centar 112, potom Crveni križ, HGSS Stanicu Karlovac, te Javnu vatrogasnu postrojbu i Vatrogasnu zajednicu grada Karlovca.

  Voditelj Službe civilne zaštite Karlovac, Alenko Hudak rekao je kako Služba ima dva odjela, jedan je Županijski centar 112,  a drugi je Odjel inspekcije.

  Istaknuo je kako Županijski centar 112 tijekom 2023. godine zaprimio ukupno 35.000-ak poziva, od čega je 22.000 ili dvije trećine bilo namjenskih poziva. složenih, sigurnosnih, vatrogasnih do medicinskih.

  Odjel inspekcije ove Službe je tijekom 2023. godine, kako je naveo, obavio  ukupno 128 nadzora, od kojih devet bilo u suradnji s državnim inspektoratom. Nadzore je vršilo pet inspektora Odjela inspekcije, neke samostalno neke u koordiniranim nadzorima sa djelatnicima policije i Državnog inspektorata RH.

  Osvrnuvši se na rad Službe civilne zaštite Karlovac, načelnica Stožera Ivana Fočić izjavila je kako je sustav posljednjih godina proširio svoje djelovanje i preuzeo odgovornost za niz situacija.

  -Ljudi su prepoznali 112 i zovu ga u svim situacijama, te kod svih problema i poteškoća koje imaju. Zaista dobro djeluje i funkcionira, brzi su i učinkoviti, te imamo sve informacije na  vrijeme, istaknula je Fočić ocijenivši suradnju jako dobrom.

  -Što se tiče same Civilne zaštite u gradu Karlovcu, imamo dovoljno operativnih snaga. Temeljne operativne snage CZ su vatrogasci, a tu svakako moram spomenuti i Crveni križ, HGSS, kao i ostale poslovne subjekte i gradske tvrtke u pojedinim situacijama. Tu su i policija i Dom zdravlja i u slučaju poplava i Hrvatske vode, znači svi koordiniramo djelujemo kada je neka situacija i svi smo na raspolaganju. Imamo i 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava, uz našu Javnu vatrogasnu postrojbu gdje djeluje 305 vatrogasaca. Grad Karlovac daje podršku i u financijskom smislu kroz proračunskih sredstva, te za Javnu vatrogasnu postrojbu i ostale operativne snage izdvaja do dva i pol milijuna eura godišnje, kazala je Fočić.

  Inače, Civilna zaštita je sustav organiziranja sudionika, odnosno operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara kao i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanja posljedica uzrokovanih ratnim razaranjima, ali i terorističkim napadima. Sigurnost, zaštita i spašavanje ljudskih života primarna je dužnost i odgovornost.

  Sustav je od javnog interesa za svaku državu i njenu sigurnost, pa je tako i u Republici Hrvatskoj sustav civilne zaštite od posebnog interesa. Vlada RH je odgovorna za upravljanje i učinkovito funkcioniranje sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama.

  Operativne snage sustava civilne zaštite sastoji se od kapaciteta vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, stožera, postrojbi i povjerenika civilne zaštite, pravnih osoba i udruga građana. Pored navedenih, sudionici sustava su i policija i Oružane snage RH koji svojim kapacitetima značajno doprinose učinkovitosti provedbe mjera civilne zaštite u katastrofama.