Hrvatski branitelj i umirovljeni policijski službenik Božidar Mikša primoran je biti u invalidskim kolicima

"Kada sam u prirodi, na zraku, ja sam sretan čovjek"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-91" pokrenula je u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom akciju prikupljanja pomoći u vidu novčanih sredstava za izgradnju platforme za Božidara Mikšu, hrvatskog branitelja i umirovljenog policijskog službenika koji je primoran ostatak života biti u invalidskim kolicima. Cilj akcije je da se Božidaru Mikši omogući samostalni izlazak iz zgrade i podigne kvaliteta života. Akcijom je potrebno prikupiti najmanje 108.000 kuna. Božidarova priča vrlo je dirljiva, a on je sam istaknuo da bi mu najljepši božićni poklon bilo osiguranje samostalnog izlaska iz zgrade.

  -Rođen sam 16. prosinca 1965. godine u Karlovcu. Osnovnu školu završio sam na Švarči, prve dvije godine srednje škole išao sam po Šuvaru u Gimnaziju, a zatim dvije godine u Tehničku školu Karlovac, gdje sam završio školovanje za elektroničara mjerne tehnike. Upisao sam i završio Veterinarski fakultet u Zagrebu i postao doktor veterinarske medicine. Došao je Domovinski rat, gdje sam bio pripadnik 129. brigade Hrvatske vojske. Nakon rata bio sam bez posla, a zatim sam položio razliku i završio za glavnog policijskog inspektora te sam dobio posao u MUP-u. Volim reći kako imam tri zanimanja, elektroničar, veterinar i policijski inspektor. Radio sam u Policijskoj upravi karlovačkoj do 2017. godine kada sam umirovljen zbog bolesti, kratko je ispričao svoj životni put Božidar Mikša.

  Cijeli svoj život Božidar Mikša proveo je u znaku sporta, zdravog života i ljubavi prema prirodi. I danas, iako je u kolicima, Božidar želi što više biti u prirodi, biti na zraku. Njegovi zdravstveni problemi počeli su 2012. godine.

  -Zbog gangrene amputiran mi je 2012. godine palac desne noge. Nisam očekivao bolest, jer sam vodio zdrav život, nisam pušio niti pio, godinama sam trenirao aikido te neke druge borilačke sportove. Bio sam jako aktivan, volio sam biti u prirodi, a bio sam i gljivar. No, sve je krenulo nizbrdo. 2015. godine amputirana mi je lijeva potkoljenica, a 2016. godine imao sam četiri amputacije na desnoj nozi. Tako su mi zbog suhe gangrene nepoznatog uzroka amputirane lijeva potkoljenica i desna natkoljenica. Krećem se u invalidskim kolicima, a imam i proteze za obje noge. Asistentica Lucija Galinac radi sa mnom, ona me vodi van. Imam potpunu podršku svoje obitelji, oni su uz mene. Supruga Vesna radi u Inkasatoru, sin Fran u Stridonu, a kćer Leonarda studira u Rijeci sanitarno inženjerstvo, sada je na petoj godini. Njima je teško, ali maksimalno se trude pomoći mi. Volim biti vani, uvenut ću u zatvorenom prostoru, posebno je teško zimi kada i dva mjeseca ne izlazim van. Kad bih mogao izaći kada hoću, bio bih stalno vani. Išao bih u kazalište, družio bih se s ljudima. Kada sam u prirodi, na zraku, ja sam sretan čovjek, rekao je Mikša.

  Božidar Mikša član je Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91", koja je pokrenula u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom akciju prikupljanja pomoći u vidu novčanih sredstava za izgradnju platforme u zgradi u Ulici Marina Držić 11, u kojoj živi Božidar. U zgradi postoji staza za kolica kroz prostor za meće, ali je vrlo strma. Za Božidara bi se napravila platforma sa stražnje strane zgrade i prilazni put na cestu.

  -Moram se zahvaliti Dubravku Halovaniću iz Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91", koji si je dao dosta truda u organiziranju akcije. Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić potpisao je odobrenje za uključenje policije u akciju. Ispred Policijske uprave karlovačke za koordinaciju humanitarne akcije zadužena je Anita Gračan. Posebno moram istaknuti da su svi stanari iz moje zgrade potpisali suglasnost za izgradnju platforme i lifta. Stanujem na prvom katu, pa radovi neće biti preveliki. To bi se radilo sa stražnje strane, pa ne bi smetalo drugim stanarima. Moja je velika želja da se ovaj projekt realizira, da akcija uspije i da ću moći samostalno izaći iz stana u prirodu. Nadam se da će mi ovaj Božić donijeti sreću. Unaprijed zahvaljujem svima, koji će pomoći, kazao je Božidar Mikša pun emocija.

  Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-91" otvorila je u svrhu prikupljanja pomoći za Božidara Mikšu podračun udruge kod Karlovačke banke na račun IBAN: HR 50 2400 0081 5104 0807 9, SWIFT BIC: KALCHR2X. Predbožićno je vrijeme, vrijeme je darivanja, božićni poklon zaslužuje i Božidar Mikša, njemu toliko malo treba za sreću. Želi samostalno izaći u prirodu i uživati na zraku. Božić je vrijeme kada se događaju čuda, neka se tako nešto dogodi i našem Božidaru. (b.o.)