Obilježavanje Nacionalnog dana udomiteljstva

Kad vam dođe dijete i poljubi vas, a da to ne tražite, treba li veće nagrade?

VIŠE IZ RUBRIKE

Humanost

Danas je 18 udomitelja dobilo povelje i to jubilarci koji ove godine obilježavaju pet, 10 i 15 godina bavljenja udomiteljstvom

Nacionalni dan udomiteljstva obilježili su danas u Gradskoj knjižnici udomitelji s područja Karlovačke županije. Na ovaj način željelo se udomiteljima odati priznanje za sve čine za korisnike, kako je naglasila predstojnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Županijske službe Karlovačke županije, Mirjana Pogačić.

-Ovim povodom želimo još jednom zahvaliti svim udomiteljima na svemu što čine za naše i svoje korisnike, za svako dijete ili odraslu osobu koju prime u svoju obitelj. Pozivamo isto tako sve one koji su dobili inspiraciju, koji imaju uvjete, da se jave, da postanu udomitelji. Naročito su nam potrebni udomitelji za djecu, kojih imamo manje, a potreba imamo sve više. Tko želi informacija o svemu može se informirati kod nas u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područnom uredu Karlovac ili na stranicama Hrvatskog  zavoda za socijalni rad, poručuje Pogačić.

Kao priznanje za rad danas je 18 udomitelja dobilo povelje i to jubilarci  koji ove godine obilježavaju pet, 10 i 15 godina bavljenja udomiteljstvom.

Na području županije 104 obitelji se bave udomiteljstvom, 72 su udomitelji za odrasle, a 32 su udomiteljske obitelji za djecu. Pogačić naglašava da se udomiteljima stalnim unapređenjem zakonskih rješenja nastoji pomoći, ali i potaknuti i druge da e odluče baviti udomiteljstvom. U reorganizaciji sustava socijalne skrbi sada svaka županija ima tim za udomiteljstvo preko kojeg sada udomitelji iz čitave županije rješavaju svoja prava.

Neke se obitelji tradicionalno bave udomiteljstvom kroz nekoliko generacija, postoji i srodničko udomiteljstvo, a udomiteljstvo može biti i zanimanje što je jedna od novina.

-Udomiteljima ide staž i zdravstveno osiguranje, za godine koje se bave udomiteljstvom. Novina je i udomiteljski dopust to je kao rodiljni dopust za zaposlene udomitelje koji udome djecu do sedam godina starosti. Udomitelji svaki mjesec dobivaju i određenu participaciju naknade za energente.

U našoj županiji 27 udmiteljskih obitelji bavi se udmiteljstvom kao zanimanjem, 25 za odrasle osobe i dvije za djecu.

Damir Crnković jedan je od dobitnika povelje za pet godina bavljenja udomiteljstvom, no time se  bavi i duže. Nastavio je biti udomitelj nakon majke koja se bavila udomiteljstvom odraslih osoba 13 godina.

-Odlučio sam se baviti udomiteljstvom jer je to jedna vrsta humanog posla, pomaganja starijim i nemoćnim osobama i jednostavno je to lijep posao. Trenutno brinem o četiri starije i nemoćne osobe. Naravno ima trenutaka kad je teško, pogotovo ako imate nepokretnu osobu, ali iza svega mora biti volja. Trenutno se bavim udomiteljstvom kao zanimanjem, a prednost je što prije svega imate više vremena baviti se sa štićenicima, kazao je Crnković.

Anka Nikolić udomiteljica je od 2000. godine i u protekle 23 godine kroz njezin je dom, uz troje vlastite prošlo 16-ero udomljene djece. Na pitanje što ju je potaklo na bavljenje udomiteljstvom, odgovorila je:

-Samo ljubav za djecu. Gledajući prilike u gradu odlučila sam se na udomiteljstvo i uvijek sam imala djecu s posebnim potrebama. Kad sam počela udomljavati djeca su kod mene bila i po 10 godina to su bila djeca koja su išla u Centar na Baniju i dok ne bi završili školu bili su kod mene. Sad su prilike drugačije i imam djecu koja se mahom žurno izdvajaju iz obitelji i od mene odu na posvajanje, priča Anka.

Iako je sretna što djeca odlaze na posvajanje, Anki svaki rastanak teško pada,  jer „ne možete ne vezati se za dijete“, kaže. Poziva i druge da se odluče udomiti djecu, jer „to ispunjava i psihički i fizički“, a koja joj je najveća nagrada kaže:

-Nagrada vam je kad vam dođe dijete i poljubi vas, a da to ne tražite. Treba li veće nagrade?

Anku Nikolić Područna služba Karlovac predložila je za nagradu za životno djelo Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Na svečanosti povodom Nacionalnog dana udomiteljstva bile su i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko.