Jelić: Uvjeren sam da će u Karlovačkoj županiji 2021. godine svako dijete na selu imati svoj vrtić, a tome treba pridodati i to da će u gradu Karlovcu svi vrtići biti novi

KA - županija prva i jedina u programu otvorenja dječjih vrtića pri školama

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija prva je pokrenula program otvaranja dječjih vrtića pri osnovnim školama koji se pokazao uspješan i učinkovit te će biti primijenjen i u drugim županijama u Hrvatskoj. Najbolja je to i konkretna demografska mjera koja je do sada učinjena na ruralnim prostorima i sigurno će, uz podizanje komunalnog standarda stanovnika, doprinijeti i opstanku ljudi na ovom prostoru. Rečeno je to na konferenciji za medije čija je tema bila upravo "Otvorenje prostora dječjih vrtića pri osnovnim školama u Karlovačkoj županiji". Sudjelovali su i gradonačelnici i načelnici općina na čijem prostoru su otvoreni ili će biti otvoreni dječji vrtići ovog tipa.

  -Svako dijete u našim ruralnim područjima bit će u prostoru vrtića, što je dobrobit za roditelje ,ali prije svega za djecu. Sjećam se kao gradonačelnika Karlovca, cijelo vrijeme su me pitali kada će vrtić u Karlovcu biti jeftin kao zagrebački vrtić. Ja sam im rekao – to je nemoguće. A ovdje praktično postaje moguće da u jednoj općini, ovisno o općinskoj politici, dijete može ići u vrtić po cijeni zagrebačkih vrtića, a možda čak i niže. Ovo je prva po meni prepoznata žestoka i jaka demografska mjera. Kada država nije zatvorena i kada sluša što dolazi s terena i prilagođava se tada može i opipati bilo one realne Hrvatske te kako ona živi. Država je osigurala dvostruki novac; s jedne  strane za uređenje prostora, a s druge strane subvenciju od 500 kuna po djetetu za tete, što je izvorno naša ideja koju je prihvatilo Ministarstvo demografije. Županija sudjeluje u sinergiji s državom s tri elementa. Prvi je da smo dali školski prostor. Druga stvar je vrlo značajna; ravnatelj, tajnici, računovodstvo, domari, spremačice i kuharice koje rade u ovom programu su naše. Treća stvar, Županija u onim prostorima koji jesu, a takvih je najviše, subvencionira ili plaća energente. Gradovi, a posebno Općine se uključuju koliko tko može za subvencioniranje smještaja. To su u načelu dvije tete i  hrana. Kada se Općine uopće ne bi ni uključile, taj vrtić bi bio negdje na razini cijene čak nešto niže nego što je u karlovačkim vrtićima. Našim simulacijama došlo se do toga da djeca mogu sa subvencijom Općine ići u vrtić tako da ona četvrta komponenta, a to su roditelji, plaćaju kao da žive u Zagrebu. Uvjeren sam da će u Karlovačkoj županiji 2021. godine svako dijete na selu imati svoj vrtić, a tome treba pridodati i to da će u gradu Karlovcu svi vrtići biti novi. Stoga tvrdim da smo po ovom programu prvi, najbolji i jedini u Republici Hrvatskoj, rekao je župan Damir Jelić.

  Prvi vrtić ovakvog tipa otvoren je u općini Tounj, a govoreći o iskustvima načelnik Ivica Sopek je kazao.

  -S poslom smo krenuli prije godinu i pol i nakon svih potrebitih dozvola, vrtić u prostorima škole već tri mjeseca  pohađa  20-tero djece. Inače, škola je nekada imala 600 đaka, a sada ih je 80 što samo po sebi govori da imamo dovoljno prostora. Mi, kao lokalna samoupravo sufinanciramo 70 posto, a od Ministarstva demografije dobit ćemo 500 kuna po djetetu što će nam još više olakšati sufinanciranje. Na sljedećem Općinskom vijeću ići ćemo i s odlukom o 80 postotnom sufinanciranju. Ostalo je još nekih 15- tak djece koja ne idu u vrtić. Uz to zaposlili smo dvije mlade djelatnice, to su dvije mlade obitelji i to je najbolja demografska obnova koja se pokazala u praksi.

  O iskustvima nedavno otvorenih vrtića govorili su i načelnici općina Lasinja i Josipdol Željko Prigorac i Zlatko Mihaljević. U Općini Josipdol takav oblik predškolskog odgoja već funkcionira u prostoru Područne škole u Oštarijama. Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić je izvijestila da planiraju otvaranje vrtića u Vivodini, dok će u  Saborskom biti  otvoren idući tjedan.

  Isto tako, u  općinama Bosiljevo, Krnjak, Netretić, Cetingrad i Plaški  intenzivno se radi na uređenju prostora ili pribavljanju potrebnih dozvola za otvaranje vrtića. (m.m.)

  Foto: i.č.