Mjesec hrvatske knjige

Jurica Pavičić u petak u Gradskoj knjižnici

VIŠE IZ RUBRIKE

Književni susret

Nema sumnje da svi ljubitelji knjiga koji vole domaće autore neće propustiti pravu književnu poslasticu

U Gradskoj knjižnici, povodom Mjeseca hrvatske knjige, sutra u petak, u 18 sati održat će se književni susret s Juricom Pavičićem.

Jurica Pavičić je hrvatski romanopisac, scenarist, pisac kratkih priča i novinar. Literarni ugled stekao je svojim kratkim pričama, te trilerima i kriminalističkim romanima u kojima miješa socijalnu analizu s mračnom vizijom ljudske prirode i kompleksnim moralnim situacijama.

Dobitnik je više književnih nagrada. Njegov roman Crvena voda, objavljen 2017. dobio je nakon prijevoda na francuski 2021. nagrade Le Points i nagradu Grand Prix de la litterature policiere, za najbolji europski kriminalistički roman.

Prošle godine objavio je kriminalistički roman Mater Dolorosa kojeg će predstaviti karlovačkoj publici.

Roman prati slučaj silovanja i ubojstva u Splitu, kroz točku gledišta policijskog inspektora, te članova obitelji koji sumnjaju da je njihov bližnji počinitelj. Roman je nominiran za dvije važne hrvatske nagrade za prozu - nagradu T-Portala i nagradu Gjalski.

Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, ruski, talijanski, makedonski i bugarski.

Nema sumnje da svi ljubitelji knjiga koji vole domaće autore neće propustiti pravu književnu poslasticu ovog petka u Ilirskoj dvorani. Moderator je knjižničar Darko Srndović.