Prvi Karlovački

JU Natura Viva: Svakodnevno nadziremo radove u Marmontovoj da ne bi došlo do oštećenja platana

Autor: Ksenija Begović

31.07.2020

Karlovac

Pohvalila bih radnike koji su na posebno osjetljivim mjestima kopali ručno oko korijenja da ga ne bi oštetili, rekla je Martina Petrak

Od travnja traje rekonstrukcija Marmontove aleje, a na terenu su s radnicima i zaposlenici županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Natura Viva. Aleja je jedan od gradskih spomenika parkovne arhitekture što od izvođača radova zahtijeva da vode računa da se stabla platana ne oštete.

U Aleji se najčešće može sresti jedinog zaposlenog rendžera u Javnoj ustanovi Darka Radečića. No, uz njega na gradilištu su često i stručne službe, dodala je viša stručna suradnica Martina Petrak.

Mi smo zaduženi za dio koji se tiče stabala te arborikulture i tamo imamo svoj svakodnevni nadzor. To je praktički 7/24 kako se radovi odvijaju tako je naš čuvar prirode tamo prisutan. Nadgleda radove jer je to prilično osjetljivo, budući da se radi u neposrednoj blizini korijenja, kazala je Petrak.

Od početka radova Javna je ustanova uspostavila vrlo dobru suradnju sa svima koji su uključeni  u ovaj projekt.

Izvođači imaju izuzetno razumijevanje za ovakvu vrstu posla iako to iziskuje i drugačije troškove od planiranih. Za sad sve teče onako kako treba. Od prvog dana imamo blisku suradnju i izvođači, i nadzor i investitor i nemamo nikakvih problema. Pohvalila bih radnike koji su na posebno osjetljivim mjestima kopali ručno oko korijenja da ga ne bi oštetili, dodala je Petrak.

Naručena je i stručna studija radi utvrđivanja trenutnog „zdravstvenog“ stanja platana napomenula je Martina Petrak, a ono što je pokazala je zadovoljavajuće.

Vezano uz te radove u Marmontovoj aleji mi smo dali napraviti studiju, koja se odnosi stanje vitaliteta i statike stabala. Ocijenjeno je kakvo je zdravstveno stanje stabala i naravno kakva možemo očekivati eventualna oštećenja s obzirom na radove. Od postojećih 106 stabala pokazalo se da su dobrog vitaliteta  i statike, odnosno više od 60 posto stabala je u zadovoljavajućem stanju, tako da mi sad moramo voditi brigu oko održavanja i orezivanja na pravilan način, redovnim kontrolama pratiti kako bi se to stanje i zadržalo.

Javna je ustanova je prije nekoliko godina uredila i interpretacijski panj u Aleji koji više nije u funkciji.

Naš interpretacijski panj u međuvremenu je propao. Jednostavno se to nije moglo zadržati jer su to prirodni materijali. Najvjerojatnije ćemo morati ukloniti taj panj i na njegovo mjesto posaditi novo stablo. To prirodni proces da dotrajala stabla zamjenjujemo novima i bit je aleje da ima stabla s obje strane, rekla je Petrak.

Danas se obilježava i Svjetski dan rendžera, dan posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine. Rendžer zaposlen u Javnoj ustanovi Natura Viva, Darko Radečić svoj dan provodi radno pa je i jutros bio u Marmontovoj aleji.

Foto: Igor Čepurkovski