Prvi Karlovački

Josipovo svetište ponovno prima hodočasnike

Autor: Branko Obradović

25.05.2020

Mozaik

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua posjetio Nacionalno svetište svetog Josipa

Nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, posjetio je u nedjelju Nacionalno svetište svetog Josipa u pratnji monsinjora Janusza Stanisława Błachowiaka, savjetnika u Nuncijaturi.

Visoke goste dočekao je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa monsinjor Antun Sente zajedno s supsidijarom dr. Vladom Mikšićem. U kratkom druženju s apostolskim nuncijem domaćini su ga upoznali s poviješću štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu te znamenitostima svetišta.

Pedeset hodočasnika predvođeno svojim župnikom velečasnim Brankom Koretićem iz župe svetog Petra Apostola iz Ivanić Grada hodočastilo je u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u petak 22. svibnja. To je prva organizirana hodočasnička zajednica koja je posjetila Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu od početka epidemije uzrokovane koronavirusom. Hodočasnici iz Ivanić Grada sudjelovali su na misnom slavlju koje je predvodio monsinjor Antun Sente u koncelebraciji s velečasnim Brankom Koretićem. Obojica svećenika rado su se tada prisjetila zajedničkog pastoralnog rada u Sisačkoj biskupiji prigodom organiziranja proslave uspostave Sisačke biskupije 2010. godine, kao i organiziranja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012. godine. Uz biskupa monsinjora Vladu Košića obojica su svećenika bili glavni nositelji obiju organizacija.

U Knjizi hodočasnika velečasni Branko Koretić tom je prigodom zapisao: “Planirali smo doći u ovo Svetište svetog Josipa 2. svibnja 2020. godine, međutim okolnosti nam nisu dozvolile zbog koronavirusa, ali dragi i dobri Bog nam je uslišao molitvu, te smo danas radosni kod našeg voljenog sveca svetog Josipa. Zahvalni monsinjoru Antunu, koji nas je primio, zahvaljujemo i dobrom Bogu na zdravlju svih naših župljana za vrijeme ove pandemije. Uskoro se vraćamo s novom skupinom muževa, očeva i mladića.“

Autor: Branko Obradović