Prvi Karlovački

Još par dana nas dijeli od Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

07.09.2019

Karlovac

Filmski festival svake godine kulturno obogaćuje Karlovac

Dijeli nas nekoliko dana do početka ovogodišnjeg festivala filmskog stvaralaštva mladih koji će biti održan u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. Karlovac će ove godine po 13. put biti domaćin 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala.

Filmska umjetnost svake godine sve više privlači mlade, a u tome najviše pomažu razni filmski festivali. Naime ove je godine na Four River Festival pristiglo 1546 filmova što je najveći broj do sada.

Od svih tih filmova koje je selekcijska komisija, u sastavu Boško Picula, Ana Đordić i Dinka Radonić, kroz mjesec dana gledala, izabrano je 68 filmova koji su ušli u službenu konkurenciju, 27 filmova koji će se natjecati u konkurenciji inozemnih autora i 41 hrvatski film. Svima držimo fige, a tko će zapravo pobijediti odlučuje tročlani žiri, u sastavu finska redateljica Katarina Raty, švedski producent Tobias Engel i naša mlada glumica Tihana Lazović, rekla nam je voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te koordinatorica Festivala i Revije, Sanja Zanki Pejić

Festival počinje za nekoliko dana na rijeci Korani, a otvorit će ga uspješan igrani film.

Zagrebački ekvinocij proizveo je neformalni filmski kolektiv koji čini grupa zagrebačkih studenata i srednjoškolaca. Film prema scenariju i u režiji 21- godišnjeg Svebora Mihaela Jelića šarmirao je u Puli prisutne mladenačkom energijom, živahnošću i filmskom pismenošću, a mladim autorima treba to više skinuti kapu ima li se na umu da je film napravljen s budžetom sabranim crowdfundingom, a taj je budžet bio devet tisuća kuna, rekla voditeljica medijskih programa KinoKluba Karlovac, Ksenija Sanković.

Uz bogati filmski festival koji će trajati četiri dana, bit će organiziran i program Dječje filmsko stvaralaštvo, kako bi se potaknula odvažnost osnovnoškolaca na sedmu umjetnost.

Među osnovnim školama u Karlovcu vlada veliki interes za ovakve filmove, s obzirom da to koncipiramo kao mali sat medijske kulture. Zaista nas veseli da su prepoznali koliko je bitno na ovakav način popratiti Reviju, a na neki način i odgajamo osnovnoškolce koji nam onda u osnovnoj školi dođu i na Festival, kazala je Sanja Zanki Pejić

Koliko ovakvi festivalu znače mladima dokazuje činjenica o broju volonterskih prijava,

Jako nas veseli što volonteri nisu samo iz Karlovca. Sada imamo i veliku konkurenciju onih koji su nekada bili autori na Festivalu i onda su shvatili s obzirom da imamo dobnu granicu do 20 godina, da se više ne mogu prijaviti, a zaista žele doći u Karlovac i nekako doprinijeti organizaciji. Imamo sada 15 vanjskih volontera koji nam pomažu, a smješteni su u Hostelu Bedem, kojima se i zahvaljujem na gostoljubivosti. Imamo 40 volontera iz Karlovca i sve su uglavnom srednjoškolci, nadodala je Zanki Pejić.

Jedna od prepoznatljivih atrakcija Filmskog festivala su i žuti papirnati brodići

Oni su dio umjetničke instalacije Anđele Žapčić, koja bi trebala, u slučaju dobrog vremena, biti prezentirana na Foginovom kupalištu. Riječ je zapravo o brodici od 1 094 brodova, koji su napravljeni proteklih pet dana. Predstavljaju ljude koji su napustili Karlovac iseljavanjem, a nekako se nadamo da će se ti brodići i vratiti, da neće ići samo nizvodno nego će se i vratiti natrag u Karlovac.

Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala lijepi su primjeri upornosti i rada mladih u našem gradu, a koliko znače ovakve ali i slične manifestacija koje organiziraju mladi istaknula je direktorica Turističke zajednica grada Karlovca, Marina Burić.

Neupitna je vrijednost ovog festivala i svih događanja u našem gradu i svih pozitivnih učinka koja ta događanja imaju. Tome svjedočimo tijekom cijele godine, ali je i vrijedan trud i rad svih vas koji u biti pred nas malo ozbiljnije stavlja veliku odgovornost da budemo dobri domaćini. Znamo da je gostoljubivost jedna od komponenti festivala i imamo zadatak da pred sobom ostavimo što bolji dojam, kako bi svi naši gosti, među kojima neki dolaze prvi puta Karlovac, sa sobom ponesu nezaboravno iskustvo i nezaboravan doživljaj kako bi tu priču o Karlovcu mogli širiti dalje, kazala je Marina Burić.

Filmski festival će se održavati od 10. do 14. rujna, na Korani, Kupi, Mrežnici, Dobri, Zorin Domu, Gradskoj muzeju, Knjižnici za mlade te u Aquatici. Ulaz na sav program je besplatan. (ma)

foto: i.č.