Građanska inicijativa Gaza

Još jedno priopćenje i fotografije iz Građanske inicijative Gaza

VIŠE IZ RUBRIKE

  Aglomeracija

  Građanska inicijativa Gaza uz priopćenje dostavila je i fotografije koje im  dostavljaju prolaznici i žitelji karlovačke Zvijezde. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

  -A je to – Aglomeracija!

  Kao i svako Potemkinovo selo, stvarnost se razlikuje od šarenih kulisa!

  Za razliku od predivnih crteža, koje u Glazbenom paviljonu javnosti predstavljaju Grad Karlovac i javno poduzeće Vodovod i kanalizacija, o tome kako bi Zvijezda trebala izgledati nakon završetka Aglomeracije, na terenu je stanje sasvim drugačije.

  Stanovnici Zvijezde i slučajni prolaznici svakodnevno dostavljaju nove slike građevinskog kaosa koji vlada na gradilištima Aglomeracije. Dok na propagandnim crtežima vidimo uredno provedenu podzemnu infrastrukturu, jasno razdvojene vodove struje, plina, telefona, optike, vode i kanalizacije, u stvarnosti svjedočimo potpunom inženjerskom i građevinskom kaosu koji vlada na gradilištu.

  Vodovi različitih vrsta instalacija se miješaju i isprepliću. Postojeća vodomjerna okna se razbijaju (na slici priključak Doma umirovljenika) i kroz njih se provlači nekoliko novih vrsta instalacija. Jednom riječju, plin, struja, voda i telefonija se veselo miješaju i nadopunjuju kao u češkoj animiranoj seriji o majstorima šeprtljama.

  Pravila struke nalažu da instalacije moraju biti postavljene u tlocrtnom razmaku od minimalno 1 metar. Baš onako kao na crtežima Grada Karlovca i Vodovoda i kanalizacije. Ali na terenu vidimo da se sve instalacije nalaze pomiješane i isprepletene. Osim toga, nedopustivo je da plinske cijevi prolaze kroz okno komore, jer u slučaju oštećenja plinskih cijevi moguća je eksplozija smjese u oknu. Tako se može vidjeti i da su prelazne ploče budućih kanalskih okana poduprte drvenim „klocnama“ jer je došlo do urušavanja nasipnog materijala pa postoji mogućnost da prelazna ploča klizne u iskop i ošteti instalacije u rovu; nezaštićena gradilišta i otvorena kanalska okna pozivaju znatiželjnike na istraživanje i pad u dubinu; rupe u zidovima zgrada i pokušaji sanacije temelja koji su već pukli zbog nestručnog izvođenja radova svjedoče sami za sebe. Sve je to stvarnost koja se razlikuje od crteža - ali naši aglomeracijski majstori za to ne mare!

  Kao i kod svakog Potemkinovog sela, crteži izgledaju lijepo, ali u stvarnosti Europska unija skupo plaća novcima svojih poreznih obveznika potpuni infrastrukturni kaos koji će aglomeracijski majstori ostaviti u Karlovcu. I baš kao u narodnoj uzrečici, posljedice ovakvih radova će se početi pokazivati – taman kada majstori odu!, poručuju iz Građanske inicijative Gaza.