Prvi Karlovački

Još jedna kockica u mozaiku razvoja turizma u Karlovačkoj županiji

Autor: Branko Obradović

11.09.2021

Županija

Projekt Razvojne agencije Karlovačke županije "Excover"

Turizam se u Hrvatsku definitivno vratio u velikom stilu. Unatoč tmurnim prošlogodišnjim prognozama, sezona ruši rekorde. Ne samo na obali, nego i na kontinentu, a Karlovačka županija do kraja srpnja zabilježila je preko 40% više noćenja, te gotovo 70% više dolazaka u odnosu na 2020. godinu. Raste broj  smještajnih kapaciteta u hotelima, a sve je više i turističkih sadržaja. Uz one već svima dobro poznate, razvijaju se i otkrivaju neki koji dosad nisu bili dovoljno prepoznati na turističkome tržištu, a imaju potencijal privući dio turista, osobito onih okrenutih potrazi za autentičnim iskustvima življenja u područjima izvan ustaljenih turističkih ruta. Upravo takve sadržaje, u suradnji s lokalnim stanovništvom, otkriva, ‘pakira’ u inovativne turističke proizvode i lansira na tržište projekt pod nazivom „Excover: iskusimo, otkrijmo i valorizirajmo skrivena blaga gradova i odredišta u jadranskom području“. Riječ je o projektu  kojeg Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije provodi s još 12 partnera iz Hrvatske i Italije u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. O samom projektu Excover i značaju prekograničnih EU projekata za održivi razvoj turizma u Karlovačkoj županiji razgovarali smo s ravnateljem dr. sc. Vilkom Klasanom i Anom Barković, voditeljicom projekta “Excover” Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

U kojoj je fazi provedba projekta, pitali smo voditeljicu projekta Anu Barković iz Javne ustanove Regionalne agencije Karlovačke županije.

– Projekt “Excover: iskusimo, otkrijmo i valorizirajmo skrivena blaga gradova i odredišta u jadranskom području” provodi se u sklopu Interreg programa međunarodne suradnje Italija-Hrvatska, a ukupna vrijednost mu je 2.474.876,05 eura, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 eura. Do lipnja 2022. godine provoditi će ga trinaest partnera od kojih je devet iz Italije i četiri iz Hrvatske. Cilj projekta je turističke tokove koji su karakteristični za područje Jadranske obale, takozvani “masovni turizam”,  preusmjeriti i na unutrašnjost, na razvoj turizma u malim sredinama bogatog, ali nedovoljno iskorištenog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Prirodne ljepote i kulturna baština Karlovačke županije u mjestima za koje sada znaju tek malobrojni, u idućim bi godinama trebali postati nove turističke atrakcije, jer za to imaju ogroman potencijal. Iako su turistički  trendovi pozitivni, glavni cilj nam je još više turista koji prolaze kroz naš predivan kraj “zaustaviti”, a onda i raznim turističkim proizvodima koje razrađujemo zadržati što dulje u našoj županiji. Mislim da ne moramo posebno naglašavati koje sve koristi od toga mogu imati sve brojniji iznajmljivači smještaja, ugostitelji, OPG-ovi i svi ostali u ponudbenom lancu turističkih proizvoda i usluga.

Prošla je godina bila izazovna za sve projekte koji su se bavili razvojem turizma. Pogotovo u Interreg programu prekogranične suradnje Italija-Hrvatska gdje je zbog situacije s pandemijom u Italiji, koja je posebno pogodila projektno područje, pa je kasnije i u Hrvatskoj bilo gotovo nemoguće provoditi zacrtane projektne aktivnosti koje su uključivale dionike na terenu. Zbog toga je projekt produžen, a opipljive rezultate očekujemo krajem ove turističke sezone. Čim je to situacija dozvolila, ove smo godine krenuli na teren i odradili početna istraživanja kao temelj stvaranja turističkih paketa, a prikupljene podatke s projektnog područja, koje obuhvaća priobalni pojas, te dio zaleđa Hrvatske i Italije, obradili su i objavili u priznatom znanstvenom časopisu stručnjaci sa Centra za napredna istraživanja u turizmu sa Sveučilišta u Bologni, koji su partneri na projektu. Na terenu smo prikupili i brojne inpute od lokalnih dionika, upoznali se s do sad nepoznatim kulturnim i prirodnim nasljeđem pojedinih lokacija unutar županije, zabilježili neke manje poznate priče i zanimljivosti, a paralelno smo putem promocijskih kanala projekta pripremili i emitirali brojne multimedijalne sadržaje s ciljem promocije znanih i neznanih atrakcija s projektnog područja. Sad je pred nama završna faza, gdje je sve to zajedno potrebno uobličiti i plasirati na turističko tržište i to je posao koji nas čeka do završetka projekta.

Mogućnosti koje nam se otvaraju u ovom projektu doista su mnogobrojne. Prilikom istraživanja tržišta i razgovora s lokalnim ljudima na terenu, doznali smo neke nove zanimljivosti i priče o lokalitetima koji su dosad bili nepravedno zanemareni. Primjerice, doznali smo da postoji izgubljena trasa ceste Karoline između Novigrada i Bosiljeva, na kojoj je čak pronađen kamen koji bi mogao biti nekadašnji miljokaz. Sve se to sada istražuje, a možda će nakon ovog projekta tamo nastati neka nova šetnica ili biciklistička staza, kao još jedan turistički sadržaj.

Spomenuli ste objavu analize turističkog tržišta u međunarodnom znanstvenom časopisu. Možete li malo pobliže objasniti o čemu je riječ?

– Svaki je partner na svom području bio zadužen za provedbu analiza koje su nam trebale otkriti kakvim potencijalima raspolažemo i zbog čega nas turisti posjećuju, a zbog čega zaobilaze, što bi nam trebalo poslužiti kao putokaz za naredne korake u razvoju novih turističkih proizvoda. Metodologiju istraživanja pripremili su partneri sa Sveučilišta u Bologni, a podatci su prikupljani lokalno. Tako je i Javna ustanova odradila terensko istraživanje, baš kao i sve ostale projektne lokacije. Čitav proces dokumentiran je i objavljen u Časopisu održivog turizma (eng. Journal of Sustainable Tourism) koji je izuzetno čitan, tako da smo i na ovaj način odradili promociju naših turističkih lokacija. Za to su zaslužni profesori Andrea Guizzardi, Annalisa Stacchini i Michele Costa, koji su napisali znanstveni članak pod naslovom „Može li održivost potaknuti razvoj turizma u malim ruralnim područjima? Dokazi s Jadrana”. Studija istražuje upravo tu temu, a predlaže metode i ljestvice za analizu percipirane vrijednosti ruralnog turizma i održivosti koju doživljavaju posjetitelji. Treba napomenuti da je ovo možda prva studija koja istražuje odnos između održivosti koju percipiraju posjetitelji i imidža destinacije, što pokazuje da mjere za očuvanje kulturne i prirodne baštine mogu smanjiti uočenu atraktivnost imidža destinacije. Upravo na tu kartu igra projekt Excover, a ta će saznanja iskoristiti u kreiranju inovativnih turističkih paketa.

Koje konkretne aktivnosti će se kroz projekt provesti do kraja ove godine?

– Već za koji tjedan ćemo na međunarodnom festivalu iskustvenog turizma u Firenci (Festival del turismo esperenziale) uz sam projekt Excover predstaviti turističku ponudu Karlovačke županije koja je posebno poželjna za post-COVID turiste a bazira se na turizmu emocija i iskustava te aktivnom „outdoor“ turizmu kao novom modelu održivog turizma. Slijedi prvi međunarodni partnerski sastanak nakon početka pandemije gdje će biti dogovorena dinamika provedbe daljnjih aktivnosti a do kraja godine u planu je krenuti u završnu fazu oblikovanja turističkih paketa, definiranje subjekta za upravljanje novoosmišljenim paketima, te osmišljavanje i provedbu zajedničkih promotivnih aktivnosti.

Projekt Excover otkriva i na turističko tržište plasira do sad nevaloriziranu kulturnu i prirodnu baštinu (i) u Karlovačkoj županiji? Međutim on nije jedini takav projekt. U kojoj se mjeri preklapa s projektom Dodir civilizacija, pitanje je za Vilka Klasana, ravnatelja Javne ustanove Regionalne agencije Karlovačke županije.

– Dodir civilizacija strateški je razvojni projekt Karlovačke županije kojim nastojimo oživjeti i vrednovati plemićku (frankopansku) baštinu, ali i stvoriti jedan jaki turistički brand Karlovačke županije te iskoristiti povijesnu ostavštinu kao okosnicu turističke ponude. Radi se o projektu koji iziskuje značajna sredstva te se može ostvariti samo uskom suradnjom svih dionika kroz više različitih većih i manjih projekata pri čemu je potrebno osloniti se i na sredstva koja će nam biti dostupna u okviru EU fondova. I dok kroz projekt Dodir civilizacija pronalazimo zajedničku prošlost starih gradova i uobličujemo ju u novu priču o Karlovačkoj županiji, projekt Excover nam u tome pomaže i omogućava da čujemo lokalno stanovništvo, njihove autentične priče, nasljeđe i usmenu predaju koju imamo priliku sačuvati i utkati u inovativne turističke proizvode. Mogu reći da će se u dijelu u kojem se ova dva projekta nadopunjuju, sinergijski učinci itekako osjetiti, a to prije svega vidim kroz stvaranje podloge za obogaćivanje sadržaja vezanih uz stare gradove, čija će priča o fortifikacijskoj ostavštini biti nadopunjena pričama lokalnog stanovništva i tako pridonijeti razvoju turističkih proizvoda za najširu publiku. Drugi moment koji smatram važnim u preklapanju ova dva projekta je i međunarodna komponenta koju donosi projekt Excover – samim sudjelovanjem u Interreg programu prekogranične suradnje, otvara nam se prozor prema susjednoj Italiji, učenju na njihovim primjerima dobre prakse, promoviranju naših proizvoda u partnerstvu s talijanskim organizacijama i zajedničko otvaranje novim turističkim tržištima. Paketi koji povezuju Italiju i Hrvatsku u međunarodnim okvirima imaju i veće atrakcijske kapacitete, jer zajedničkim nastupom, mi se naslanjamo i na talijansku tradiciju, ispreplićemo s njom i tako obraćamo puno širem spektru potencijalnih posjetitelja.

Nedavno je završen još jedan projekt koji se često spominje kao primjer dobre prakse suradnje – „Susret s rijekom“, kojega je u suradnji sa širokim krugom partnera također provodila Javna ustanova Regionalne agencije Karlovačke županije. Kakvi su njegovi rezultati?

-Mislim da su rezultati itekako vidljivi na obalama triju rijeka u našoj županiji. Karlovac se, da tako kažem, susreo s Koranom, Ozalj s Kupom, Ogulin s Dobrom. Biciklističko pješačka šetnica uz desnu obalu rijeke Korane u Karlovcu, od Aquatike do drvenog mosta, postala je omiljeno odredište mnogim Karlovčanima i njihovim gostima, ljudi su prihvatili ovu novu destinaciju u našem gradu, jer ta Korana u centru Karlovca zapravo je u turističkom smislu jako vrijedna i velik potencijal za nadogradnju na rezultatima projekta „Susret s rijekom“. U sklopu projekta u tri grada Karlovačke županije, Karlovcu, Ozlju i Ogulinu, izgrađena je nova turistička infrastruktura: mobilni interpretacijski centri na otvorenom, multimedijski sadržaji, turistička signalizacija, pješačko-biciklističke staze i šetnice, edukativne ploče. Osim izgradnje turističkih sadržaja, izrađene su i stručne studije s podacima o biološkim vrijednostima ovog područja, te plan upravljanja posjetiteljima. Ovo je svakako sjajna podloga za razvoj održivog turizma, no, ovaj je projekt pokazao još nešto: važnost suradnje. Naime, nositelj projekta bila je Karlovačka županija, a uz Javnu ustanovu Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije, Javnu ustanovu Natura Viva, TZ područja Kupa i TZ grada Ogulina tri spomenuta grada bila su partneri , tako da smo na ovom projektu svi vidjeli koliko se toga može postići zajedno. Možda dobar uvod u projekt „Dodir civilizacija“, od kojega svi mnogo očekujemo.

Branko Obradović

 

Više informacija o projektu:

www.italy-croatia.eu/excover

Projekt Excover je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 eura od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 eura. Projekt je započeo s provedbom 1. siječnja 2019., a traje do 30. lipnja 2022. Partneri u projektu su uz Razvojnu agenciju Ličko-senjske županije – LIRA (nositelj projekta), JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Zajednica općina Carnia (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Sveučilište u Udinama (IT), Općina Rive d’Arcano (IT), Delta 2000 Societa Consortile a R.L. (IT), Općina Campobasso (IT), Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello (IT), Lokalna akcijska grupa Montefeltro (IT), Općina Predappio (IT).