Prvi Karlovački

Još dvoje zaraženih koronavirusom , u samoizolaciji i jedan od rukovoditelja karlovačke bolnice

Autor: Miloš Milovanović

20.03.2020

Koronavirus

U Karlovačkoj županiji su još dvije osobe zaražene koronavirusom tako da ih je ukupno oboljelo šest. Ukupno su testirane 52 osobe, a do sada  je obrađeno 56 kontakata četvrto oboljele iz Karlovca te su stavljeni u samoizolaciju. U samoizolaciji je oko 600 osoba i u posljednja 24 sata prema dojavi iz PU karlovačke nije bilo kršenja samoizolacije, izvijestio je načelnik Josip Ribar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije koja se po prvi put održala u Ogulinu.

Ribar je zahvalio  svim zdravstvenim djelatnicima na dosadašnjem radu i odgovornosti te istaknuo.

U ime Stožera zamolio bih zdravstvene djelatnike da budu primjer drugima. Naime, danas je s nama na press konferenciji trebao biti jedan od rukovoditelja karlovačke Opće bolnice. Međutim s obzirom da je došao u sekundarni kontakt sa zaraženim medicinskim djelatnikom, stavio se u samoizolaciju. Ova zamolba ide upravo iz tog razloga da se tako nešto ne dogodi i u ogulinskoj bolnici koja je pet puta izloženija od karlovačke. Još jednom apeliram na sve stanovnike da se ponašamo u ovom trenutku odgovorno.

Inače, trenutno su iz karlovačke bolnice za sada u samoizolaciji dva liječnika. Ustanova normalno funkcionira, ima dovoljan broj liječnika i ostalog medicinskog osoblja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o petom i šestom oboljelom načelnik Stožera Ribar je kazao da se radi o kontaktima sa zadnje zaraženom osobom.

Oboljeli su u dobrom stanju tako da im ovog trenutka po Ribarovim riječima, ustvari nije ni potrebna nikakva medicinska pomoć.

Svi su smješteni u karlovačkoj bolnici, osim zaražene zdravstvene osobe koja je sama tražila da se liječi u Zagrebu u KB “Dr. Fran Mihaljević”.  Na analizi je trenutno 11 uzoraka, kazao je Ribar.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko je izvijestio da u bolnici nema niti jednog zaraženog koronavirusom, kao ni suspektnih.

Bolnica se posljednjih mjesec dana priprema za prihvat bolesnika suspektnih na infekciju koronavirusom. Za to su nam dostatni kapaciteti. Trenutačno se pripremamo za veći prihvat bolesnika, radimo na tzv. hladnom pogonu, što znači da samo zaprimamo hitne i akutne bolesnike. Budući da trenutno imamo i višak osoblja, ono se priprema i educira za slučaj potrebe te su na raspolaganju 24 sata. U zadnjih nekoliko dana broj pregleda u bolnici sa 340 opao na 60-70 pacijenata, dok je ovog trena u bolnici 41 ležeći pacijent. Karlovačka bolnica je, pak, s oko dvije tisuće dnevnih pregleda pala 60-tak dnevno. Molim građane da ostanu kod kuće, da prihvate preporuke Stožera civilne zaštite te da slušaju preporuke medicinskog osoblja. U slučaju nekih nejasnoća mogu nas kontaktirati na broj telefona 091 281 91 95, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj ogulinske bolnice dr. Zorko.

Stožer će danas uputiti novi zahtjev prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite za nabavu zaštitne opreme za bolnice i domove zdravlja u kriznim situacijama.

Prema tumačenju načelnika Stožera civilne zaštite RH i u kontaktu s Gospodarskom komorom  rečeno nam je da se dopusti rad svim onim djelatnostima gdje nema bliskog kontakta, znači da  udaljenost između osoba unutar zatvorenog prostora ne smije biti manja od dva metra.  Pozivam primjerice vulkanizere, automehaničare  i slične djelatnosti  da ne zatvaraju svoje radionice i da se pridržavaju propisanih mjera,  odgovorio je Ribar na još jedno novinarsko pitanje. (m.m.)

Foto: m.p.