Karlovački SDP

"Jesu li stanovnici Hrnetića, Kaštela i Novaka građani drugog reda?"

VIŠE IZ RUBRIKE

Nogostup kao nasušna potreba

Smatramo da su se sredstva za izgradnju nogostupa u ovom dijelu grada mogla osigurati, poručuju u SDP-u

Uređenje komunalne infrastrukture ceste i nogostupa nakon radova na aglomeraciji u Hrnetiću bila je tema današnje konferencije gradske organizacije SDP-a.

Predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović osvrnula se na projekte aglomeracije i obnove vrelovoda koji se provode u Karlovcu naglasivši kako takve projekte SDP podržava u svakom trenutku i bez obzira na to tko ih radi, prije svega zato što je aglomeracija nastavak projekta očuvanja voda i najvećeg ISPA projekta kojeg je upravo SDP doveo u Karlovac.

-Međutim, postavlja se pitanje zašto u okviru ovih projekata nisu rađena i dodatna poboljšanja na komunalnoj infrastrukturi, posebno ako za takva uređenja već dulje vrijeme postoje i projekti i izdane građevinske dozvole.

Za naselje Hrnetić-Novaki  postoji projekt izrađen još 2017. godine koji pokriva dio prometnice od nadvožnjaka na Drežniku pa Ulicom Hrnetić prema Novakima do Kaštela. Njime je osim izgradnje nogostupa riješeno i pitanje oborinske odvodnje i javne rasvjete i za sam projekt postoji izdana građevinska dozvola. Nogostup u ovom naselju je nasušna potreba stanovnika ovog dijela grada jer s obzirom na stanje prometnice, količinu i brzinu vozila, roditelji se ne usude puštati djecu biciklima do grada, niti da pješice ide prometnicom do škole, a roditelji s bebama i malom djecom ne mogu se prošetati naseljem…

A vidimo da se može i da se ima. U ovom trenutku se u Karlovcu završava tzv. pametno parkiralište, a usudit ću se reći parkiralište "za svemirce" gdje jedno parkirno mjesto košta otprilike 156 tisuća kuna, a s druge strane imamo gradsku četvrt koja ne može dobiti ni nogostup. Postavlja se s toga opravdano pitanje, jesmo li mi stanovnici Hrnetića, Kaštela i Novaka građani drugog reda u ovom gradu?.

Također, Grad Karlovac se vrlo često voli hvaliti s niskom zaduženošću. Stoga smatramo da su se sredstva za izgradnju nogostupa u ovom dijelu grada mogla osigurati, čak i dodatnom zaduženošću. Opravdano postavljamo pitanje zašto se u okviru ova dva hvalevrijedna projekta nisu mogla i u nekim drugim dijelovima grada napraviti neka poboljšanja na komunalnoj infrastrukturi čime bi se poboljšala kvaliteta života naših stanovnika. Međutim, za to treba gledati unaprijed.

U srijedu je na Gradskom vijeću tema treći rebalans proračuna Grada Karlovca, proračun se smanjuje za 120 milijuna kuna. Zašto?

Zato što ekipa u Gradu ne radi, ne zna planirati i nema viziju kako potrošiti novac naših stanovnika. No, to nije ništa novo.

Osim toga, izgradnjom komunalne infrastrukture ovo naselje bi dobilo do atraktivnosti, do moguće nove gradnje, možda bi ušlo u neku višu komunalnu zonu čime bi Grad Karlovac generirao dodatne prihode kroz komunalnu naknadu i komunalne doprinose, tako da novac uložen u ovaj projekt ne može biti uzaludno potrošen. Ali za to treba nešto znati, gledati unaprijed i imati viziju razvoja grada Karlovca, poručila je Malović.

Dario Janković istaknuo je kako su problemi s infrastrukturama ne samo u četvrti Hrnetić-Novaki, nego i u drugim dijelovima grada.

-Sve će se to zakrpati, vratit će se natrag, u redu poboljšat će se ono "dolje" i to je u redu, ali se ništa neće popraviti i poboljšati s onim „gore“. Ovdje, umjesto da se sada ovdje napravi i oborinska odvodnja koju financiraju i Hrvatske vode s 80 posto i nogostup i da se to finišira, ostavlja se za poslije. Ista stvar se događa na Rakovcu, Novom Centru, Švarči…zato što nije brižljivo planirano.

Gotovo sam uvjeren da ako projekt stoji od 2017. godine, a sada se nije izveo nakon pet godina, neće se izvesti ni sljedećih pet godina.

Istovremeno u Gradu vraćaju novce, prenose viškove, ništa se ne radi i hvale se još da nisu visoko zaduženi. Pa dajte se zadužite, napravite nešto od grada, posao nije napravljen do kraja, odnosno na razini na kojoj se mogao napraviti, poručio je Janković.