Prvi Karlovački

Jeste li znali da prosječno 110 puta u danu gledamo je li nam štogod stiglo na mobitel? Pridruži se i obilježi Nacionalni dan bez mobitela u prometu

21.10.2019

Crna kronika

Dan koji obilježavamo na inicijativu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti treću godinu za redom upozorava na sve opasnosti koje se kriju iza možda najdraže igračke kako manjih tako i odraslih.

Projekt ‘Dan bez mobitela u prometu’ provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu – vozača, biciklista i pješaka. Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na ekran pametnog telefona, a ne na promet. Kako piše večernji.hr, zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu. Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

Poznato je da korištenje mobitela za vrijeme vožnje odvlači pozornost vozača i smanjuje mu koncentraciju na samu vožnju, kao i da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 1000 kuna koja je predviđena za ovaj prekršaj, postoji veliki broj osoba koje i dalje krše ovaj zakonski propis i ne odriču se razgovora, čitanja i pisanja poruka putem mobitela u vožnji te na takav način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Tako su na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci 2019. godine utvrđena 1493 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a u istom periodu 2018. godine 699 prekršaja.  Samo danas policijski službenici su na području grada Karlovca praćenjem prometa na tri lokacije u samo sat vremena neposrednim opažanjem uočili da je 37 vozača tijekom vožnje koristilo mobilne uređaje.  

Nije mobitel opasnost samo na prometnicama.

Otuđenost i prijateljstva na društvenim mrežama zamijenila su one vedre i nasmijane trenutke “face to face”. Upravo o tome pjeva šestogodišnja djevojčica Aura roditeljima u pjesmi Dan bez mobitela, koja postaje pravi hit. Stihove i glazbu napisala je Dragana Vučić Đekić u suradnji s profesoricom Ivom Markić i vrhunskim producentima Enesom Tvrtkovićem i Josipom Šukerom. Iako je riječ o dječjoj pjesmi, njezina poruka je društveno angažirana i upućena odraslima.

-Obično se govori o problemu ovisnosti djece o tehnologiji još od najranije dobi. Međutim, mi smo htjeli pokazati kako su roditelji prvi modeli djeci te ukoliko roditelji non-stop zure u mobitel, ne mogu baš očekivati od djece da zure knjige.  Mobiteli su zamijenili satove, kamere, foto albume, novčanike, alarme, pamćenje. U pjesmi i spotu smo htjeli pokazati kako mobiteli često zamjenjuju čovjeka i međuljudske odnose. U ovom slučaju ispaštaju djeca, izjavila je autorica pjesme Dragana Vučić Đekić.

Poruka na kraju ovog dramatičnog spota je ipak optimistična i jasna: Ponekad samo treba odložiti mobitel i uživati u trenutku.