Prvi Karlovački

Jesmo li zaboravili na važnost pranja ruku?

Autor: Marta Marinović

15.10.2020

Mozaik

Uz mjere izolacije, nošenje maski i održavanje fizičkog razmaka, sapun i voda i dalje imaju značajnu ulogu u borbi protiv COVID-19, no čini se da mnogi to zaboravljaju.

Zašto je važno prati ruke učimo od malena, s vremenom nam ova jednostavna radnja počinje biti dio rutine, dio života na koji ponekad ne obraćamo veliku pozornost, no u posljednjih je šest mjeseci upravo ovo mala rutina važnija nego ikada dosad jer spada u jedno od glavnih sredstava u suzbijanju širenja koronavirusa.

Kad se opaki i zloglasni virus pojavio u veljači i postao globalna zdravstvena prijetnja, zdravstvene agencije odmah su savjetovale ljude na koji se način zaštititi od njegova širenja. Jedan od najvažnijih i prvih savjeta koji se u vijestima, oglasima i razgovorima sa stručnjacima ponavljao iz dana u dan bio je – perite ruke toplom vodom i sapunom 30 sekundi.

Grafikon kako se peru ruke viđamo svugdje, u restoranima, barovima, kafićima, raznim firmama te obrazovnim institucijama.

Zanimljivo, a ujedno i zabrinjavajuće je za istaknuti kako manje od jedan posto na tisuću ljudi pravilno pere ruke. Možda nam je upravo i ova informacija alarm za vođenje računa o vlastitom, ali i zdravlju drugih.

Napomene liječnika i epidemiologa o konstantnom nošenju maski, na neki je način pranje ruku “bacilo” u drugi plan, ali ne smijemo zaboraviti kako nošenje zaštitnih maski i pranje rukue ide ruku pod ruku. Iako nam se čini jednostavno, upravo su ovo dva najjača i najvažnija alata u borbi s koronom.