Prvi Karlovački

Jesenski, dva zimska i proljetni odmor učenika

11.06.2019

Županija

Karlovačka županija izabrala četvrti model kod školskih praznika za učenike osnovnih i srednjih škola

Karlovačka županija odlučila je koji će model koristiti kod školskih praznika za učenike osnovnih i srednjih škola. O tome koji je model izabrala Karlovačka županija nešto više rekla je pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Medić.

-Za odluku o realizaciji odmora za učenike tijekom školske godine 2019./2020. za školske ustanove na području Karlovačke županije nadležna je Karlovačka županija, naravno i Grad Karlovac kao osnivači svojih škola. Moram istaknuti da odluka zbog rokova još nije službena, međutim ona je donesena i može se s njom baratati. Za sve škole u Republici Hrvatskoj nastava počinje 9. rujna 2019. godine i za sve završava 17. lipnja 2020. godine. Mi smo kao osnivač dobili četiri modela, koja su bila ponuđena na izbor. Mi smo kao osnivač, koji poštuje demokratsku volju svojih školskih ustanova pitali naše škole, proveli smo službenu anketu i moram reći da su škole većinom odabrale četvrti model nastave. Kako županijske, tako i gradske škole, pošto smo mi s Gradom Karlovcem, kao osnivačem to zajednički iskoordinirali. Što to točno i konkretno znači za učenike koji idu u školske ustanove. Sljedeće školske godine, imat će, ja bih kratko rekla u jednoj rečenici, više ferija, koja će malo kraće trajati nego do sada, ali će ići na više puta, rekla je Medić.

Županijska pročelnica Marija Medić pojasnila je kako će to ustvari izgledati u idućoj školskoj godini.

-Prvo će učenici imati jesenski odmor, koji će početi 30. listopada i nastava će početi 4. studenog. Zimski odmor provodit će se u dva dijela, prvi dio počinje 23. prosinca i nastava počinje 7. siječnja, a drugi dio zimskog odmora počinje 24. veljače i učenici dolaze na nastavu 2. ožujka. Još učenicima ostaje proljetni odmor, koji počinje 9. travnja, a na nastavu se vraćaju 14. travnja. Mi ćemo ovaj dopis uputiti prema resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a 1. srpnja nam je službeni rok za objavu, mi ćemo naravno taj rok ispoštovati. Odluka će biti objavljena na našim web stranicama i web stranicama naših školskih ustanova, ali ono što možemo reći je da su naši učitelji i škole izabrali četvrti model i mi kao osnivači to ćemo im i omogućiti. Nadam se da će se ovaj model pokazati kao dobar i kvalitetan, ako ne na godinu smo opet slobodni svi osnivači ponovno donijeti odluku o nekim novim modelima za naše učenike za godišnje odmore, kazala je Marija Medić. (b.o.)