Prvi Karlovački

Jelić: Zida na Korani neće biti jer je nemoguć i protuzakonit

Autor: Miloš Milovanović

07.06.2019

Županija

Županijska skupština svoju sjednicu počela je uobičajenim Akutalnim satom, ali i očekivano posebno aktualnom temom proteklih nekoliko dana; gradnjom zida na Korani. Dvojica županijskih vijećnika su upravo o tome postavili pitanja županu Damiru Jeliću.

Grad Karlovac, kao institucija, nikada nije zaprimio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za zid. I Grad Karlovac i Karlovačka županija imaju jasne stavove; 159. članak Generalnog urbanističkog plana zabranjuje gradnju zida  i o tome nema zbora. Mi smo se očitovali, kao HDZ, ne samo da je to protuzakonito, nego i nepotebno, dakle da i jest zakonito, mi bismo opet bili protiv izgradnje nečega što smatramo u potpunosti nepotrebnim. U tom dijelu, dijelim mišljenje gradonačelnika da određeni ljudi koji su vezani i uz struku, između ostalog su sedam-osam dana kritizirali, a osmi dan tražili na uvid dokumentaciju. To nije logično; dokumentacija se odmah na uvid traži, a onda se krene kritičkim putem, bio je odgovor župana Damira Jelića na Aktualnom satu Županijske skupštine SDP-ovom  vijećniku Josipu Benčiću.

Da li je investitor podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole u vezi izgradnje zida na Korani i ako je u kojem roku mu je Grad Karlovac dužan izdati ili odbiti zahtjev, pitao je Benčić, podržavši GI Spasimo Koranu. Slično pitanje, uz podršku Inicijativi i poziv građanima da potpišu peticiju protiv zida, postavio je i vijećnik Živog zida Hrvoje Hofman koji je zatražio županovo mišljenje i pojašnjenje njegove uloge  u cijeloj priči oko gradnje zida na Korani.

Razlog je taj što je gospodin Hanžel javno u TV emisiji tvrdio da ste mu to obećali da ćete to napraviti, a kasnije da se bojite izdati te papire, pitao je Hofman.

Ja sam obećao ono što je uvijek Grad Karlovac i činio, a to je proaktivnost prema investitorima u domeni hotela. Niti sam ikada spomenuo zid, niti sam ikada pomišljao o zidu, niti je itko ikada sa mnom komunicirao vezano za zid. Dakle, proaktivnost vezana za projekte, bilo koje, će uvijek biti s naše strane, bez obzira da li to bio Grad ili Županija i u to sam uvjeren. A što se tiče projekata, možemo se ili ne moramo slagati i kakvi oni jesu ili nisu; ovdje je put vrlo jasan; ili je moguće na Korani izgraditi nastavak do Kafeterije tzv. diletacije B koja će biti vjerna replika hotela koji je bio na ponos gospođe Đurđe Lipošćak, i to je jedan put. Drugi put je da kroz urbanistički natječaj se odabere najbolji rad, sigurno da će investitor i vlasnik biti presudan u tome i da se izradi jedan potpuno novi hotel na tom prostoru. Što god od ovoga bilo i što god se ostvarivalo, svi stručnjaci ili 99 posto njih tvrde, da zida i tako neće biti jer je nemoguć i protuzakonit. O njemu se nikada nije diskutiralo, barem ne ja, a koliko pratim i gradonačelnik u mom razgovoru s njim, bio je odgovor župana Jelića.

Sukladno odredbama Poslovnika Županijske skupštine i dogovoru političkih stranaka HDZ-a i HSLS-a prisegnuli su novi vijećnici: Robert Bitorajac, Ivan Milašinčić,  Ivica Medved, Saša Gale i Mirjana Bregar dok zbog zdravstvenih razloga nije bio prisutan Krunoslav Tomačić.  U mirovanje su svoj mandat stavili vijećnici Dubravko Galić, Martina Marušić Britvec, Boro Matijević, Mihovil Bićanić, Damir Škrtić i Marijan Babić. (m.m.)

 

Foto: i.č.

Autor: Miloš Milovanović