Prvi Karlovački

Ogrlica dizajnerice Jelene Drakulić Draganjac je najsuvenir na natječaju Aquatike

11.07.2019

Karlovac

Drugi najbolji suvenir je statuta sirene Ankice Hitrec, a treći su ženska torbica i novčanik Kožne galanterije Šporčić

Ogrlica Jelene Drakulić Draganjac iz obrta Biblo izabrana je kao najsuvenir na natječaju koji je Aquatika je raspisala u povodu 440. rođendana Karlovca. Tražio se suvenir s motivom sirene na koji se javilo 10 izrađivača suvenira, a danas su uručene nagrade za tri najbolje ocijenjena.
Suvenirnica Aquatike od otvaranja akvarija nametnula se kao jedna od kvalitetnijih što potvrđuje i brojka od 60 dobavljača, kao i ponuda od oko 500 različitih suvenira. Poticanje razvoja suvenira jedan je od ciljeva koji su si zadali kako je rekla ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.
Izdvojili smo motiv sirene koji je na grbu Karlovca za koji smo ocijenili da je premalo korišten u suvenir programu. Raspisali smo natječaj tako da smo dobili zaista zanimljive predmete. Međutim, smo prema kriteriju našeg natječaja bili dužni izabrat najbolja tri koji imaju najveću vrijednost u smislu i prodajne mogućnosti i samog motiva, ali i same estetike, napomenula je Maruškić Kulaš.
Nastojanja Aquatike u poticanju razvoja suvenira, ali i obrtnika i poduzetnika koji su na natječaju sudjelovali pozdravio je i gradonačelnik Damir Mandić koji je najboljima uručio priznanja i nagrade.
Aquatika je zahuktala ovu priču oko suvenirnica. Mi smo prošle godine akcelerirali i Gradski muzej da najprije u svom prostoru otvori suvenirnicu pa da onda na Starom gradu Dubovcu otvori suvenirnicu i sad imamo u Muzeju Domovinskog rata suvenirnicu. Cilj je te suvenirnice zaista napuniti suvenirima i proizvodima koje su odradile karlovačke ruke. Mislim da je ovo jedan dobar pokazatelj jednog zajedničkog djelovanja i Grada i vas poduzetnika i u konačnici naših ustanova, rekao između ostalog gradonačelnik.
Prvonagrađenoj Jeleni Drakulić Draganjac pripala je i novčana nagrada od dvije tisuće kuna, a nju je upravo natječaj potaknuo da dovrši započete suvenire s motivima sirena.
Druga je nagrada pripala statui sirene, radu Ankice Hitrec, no ona zbog obaveza nije mogla biti na današnjoj dodjeli. Za treći najbolji suvenir s motivom sirene izabrani su ženska torbica i novčanik Kožne galanterije Šporčić. Suvenir je zajednički rad vlasnika Darka Šporčića i slikara i dizajnera Predraga Silvašija koji je napravio zanimljiv dizajn s četiri sirene. A kako je rekao Šporčić ideja kojom su se vodili pri izradi suvenira vrlo je jednostavna – dok je žena nosit će se torbice, a mali novčanici, s obzirom na financijsku situaciju ne trebaju veći.(kb)