Javna usluga prijevoza putnika

Jeftinija vožnja, više linija, češći polasci...

VIŠE IZ RUBRIKE

USKORO: stariji od 65 besplatno se voze busom!

Vozi se po gradu autobusom cijeli dan za 1,5 euro!

Tema današnje press konferencije koja je održana na Športsko-rekreacijskom centru Korana bila je javna usluga prijevoza putnika u gradu Karlovcu. Na početku je nešto više o novom sustavu rekao pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Dario Greb.

-Nova usluga javnog komunalnog linijskog prijevoza na području grada Karlovca je započela sa svojim obuhvatom od 1.4.2024., s tim da smo u prvom tjednu imali školske praznike pa je tu nešto reduciraniji bio prijevoz. Usluga u punom obuhvatu krenula je upravo ovaj tjedan s početkom škole. U ovom razdoblju smo iskoristili vrijeme pa smo opremili autobusna stajališta horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, dodatno pločama za vozne redove, a istaknuti su i cjenici za pojedine zone i linije. Linije 100 i 101 su novosti, radi se o kružnim linijama. Linija 100 je na potezu tržnica-Luščić-Grabrik-Mihanovićeva-tržnica, a linija 101 nije u samom startu u punom obuhvatu zbog radova u naselju Drežnik, tako da ona ide zasad s jedne strane do Hrnetića, a s druge strane do Drežnika, a kad budu gotovi radovi zaokružit ćemo i tu priču, kazao je Greb.

Sveukupno se radi o 306 stanica u obuhvatu usluge, kazao je Greb. Osim dvije kružne linije novosti su i povećanje učestalosti postojećih linija, povećanje broja polazaka u poslijepodnevnim satima, vikendom i za vrijeme školskih praznika, a o cijenama je nešto rekao i gradonačelnik Mandić.

-Imamo skoro 50% više kilometara u novim linijama, jednako tako išli smo i sa, po nama u ovom trenutku - prihvatljivim cijenama za naše sugrađane. Mjesečne karte su na nekim relacijama skoro 40% povoljnije. Postoji i ta jedna dnevna karta od 1,5 eura, s kojom se možete voziti po cijelom gradu, mogu se i mijenjati linije i presjedati s jedne linije na drugu. Tako da smo stvarno nastojali da taj novi sustav javnog prijevoza prepozna stvarne potrebe naših građana. U tri godine koliko traje ugovor, iz gradskog proračuna će se izdvojiti gotovo 3 milijuna eura bez PDV-a. Tu postoji i jedan izazov, a to je da uskladimo županijske linije s našima jer Karlovačka županija također ide putem uvođenja javne usluge, najavio je Mandić.

Bila je to i prigoda za predstavljanje dva autobusa koja su, kako je gradonačelnik rekao - ''brendirana u prepoznatljivim lokacijama, odnosno obilježjima Karlovca''. Mandić je rekao da se za sada radi o dva autobusa, pa se može pretpostaviti da će ih biti i više, a kazao je i kako se nada da će osim gostima i turistima - biti zanimljivi i građanima.

-Sama ideja je realizirana u suradnji Autotransporta Karlovac i gospodina Srećka Radelića iz Digital tiska. Ja se zahvaljujem Autotransportu Karlovac što je preuzeo na sebe ovaj financijski dio koji je bio potreban. I to je jedan korak da osvijestimo svima nama da postoji novi sustav javnog prijevoza. Sve je to u svrhu popularizacije javnog prijevoza u gradu Karlovcu. Mislim da ćemo kroz neka tri mjeseca imati malo jasniju sliku, pa ćemo nastaviti dalje s komunikacijom. Sve potrebne informacije vezane uz rute, linije, cijene možete pronaći na mrežnim stranicama Grada i Autotransporta Karlovac. Ono što nama u narednom vremenu slijedi jest opremanje stajališta autobusnim nadstrešnicama i da na svim stajalištima postoji vozni red, i ja mislim da će taj dio u narednim tjednima ići relativno brzo, rekao je.

Gradonačelnik je također najavio da je u planu na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća kad se bude donosio rebalans proračuna donijeti odluku da svim umirovljenicima starijima od 65 godina javni gradski prijevoz bude u potpunosti besplatan. Očekuje se da će se ta odluka donijeti u svibnju, a stupit će na snagu s prvim danom lipnja.