Hoće li se ovaj projekt nastaviti još se ne zna, jer natječaj još nije raspisan

Jednogodišnji projekt „Mobilnost za starije sa ruralnih područja grada Duge Rese i okolnih općina“ pred završetkom

VIŠE IZ RUBRIKE

    Tijekom godine dana, provedbe projekta „Mobilnost za starije sa ruralnih područja Grada Duge Rese i okolnih općina“ ukupno su pružene 252 usluge prijevoza, prijeđeno je ukupno 28.280 kilometara, za 602 korisnika mahom starijih od 65 godina koji žive u samačkim domaćinstvima.

    -Rezultat je to hvale vrijednog projekta kojeg su provodili Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese i Grad Duga Resa, a koji završava 30. studenog, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duge Rese Mario Biršić.

    Ukupna mu je vrijednost bila 95.307 kuna, s tim da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinanciralo projekt s 68,20 posto.

    - Glavni cilj ovog projekta, kojeg smo postigli, kaže Biršić, bio je poboljšanje uvjeta života osoba starijih od 65 i više godina sa ruralnih područja Grada Duge Rese i općina Barilović, Generalski Stol, Bosiljevo i Netretić kroz besplatan i organizirani prijevoz od kuće do određenih ustanova i institucija, a u cilju zadovoljavanja određenih životnih potreba, kao što su posjeti liječnicima, plaćanje režija i nabava životnih potrepština, što je barem djelomično osiguralo njihovo zadržavanje u vlastitim domovima. Isto tako, ovim projektom korisnicima koji zbog raznih razloga vlastitim automobilom nisu mogli dalje od svoje kuće omogućena je veća mobilnost kojom su se bolje povezali s članovima obitelji, poznanicima, prijateljima, što im je pružilo osjećaj povezanosti, socijalne sigurnosti i prihvaćenosti u vlastitoj sredini.  Raspored vožnje tijekom prvog mjeseca provedbe projekta dogovoren je s korisnicima, uvažavajući njihove afinitete i potrebe, pa su korisnici bili voženi svaki radni dan po određenom voznom redu za pojedinu općinu, a najviše prijevoza bilo je tijekom srpnja i kolovoza kad županijski prijevoznici zbog školskih praznika ukidaju pojedine autobusne linije.

    - Za koji dan ovaj će projekt završiti, a natječaj za novi nije raspisan, no bez obzira na to, naš Crveni križ nastavit će pomagati stanovništvu koliko god može, do sljedećeg projekta na kojem ćemo nadam se proći, koji bi trebao trajati dvostruko duže i uključivao bi tri županije, zaključio je Biršić.