Jedna od najtoplijih godina u povijesti mjerenja?

VIŠE IZ RUBRIKE

    Klimatske promjene postaju sve veći fokus u društvu, a stručnjaci i znanstvenici donose pregled godine koja je  već na odmaku.

    Godina 2019. zaključuje desetljeće iznimno visokih globalnih temperatura, smanjenja površina leda i rekordnih razina mora. Gotovo je sigurno da će prosječne temperature za petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. te za desetogodišnje razdoblje od 2010. do 2019. biti najviše u povijesti mjerenja. Godina 2019. na dobrom je putu da postane druga ili treća najtoplija godina u povijesti mjerenja, objavila je WMO.

    Ekstremno visoke temperature uzimaju sve veći danak na ljudsko zdravlje i zdravstvene sustave, a njihove su posljedice veće u područjima koja se odlikuju sve starijim stanovništvom, urbanizacijom, učincima urbanih toplinskih otoka i zdravstvenim nejednakostima.

    Klimatske promjene osim što mjenjaju floru i faunu Zemlje, uzrokuju i migracije stanovništa. Tome u prilog ide i činjenica da je od siječnja do lipnja 2019. zabilježeno je više od deset milijuna novih interno raseljenih osoba. (ma)