Kino Edison

Najavljen jedinstveni "Festival kaskaderstva - 3,2,1 akcija!" za 24. i 25. svibnja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Priznanje kaskaderskoj profesiji

  U Kinu Edison, multimedijskom centru za kulturno-turističke sadržaje, danas je održana konferencija za medije na kojoj je službeno predstavljen njihov prvi autorski festival.

  Radi se o jedinstvenom međunarodnom događaju "Festival kaskaderstva - 3,2,1 akcija!". Kao što je izjavio ravnatelj Ivan Gojmerac, ovakav događaj praktički ne postoji izvan SAD-a, te je posvećen profesiji bez koje neki od najvećih filmova ne bi bili to  što jesu.

  -Ovim Festivalom odat ćemo priznanje kaskaderskoj profesiji, publici približiti svijet kaskaderstva, promovirati Karlovac i Karlovačku županiju kao mjesta aktivnog življenja bogate filmske tradicije te obogatiti ponudu kulturno-turističkih događanja i same države koja postaje sve atraktivnija predstavnicima sedme umjetnosti iz cijelog svijeta, izjavio je Gojmerac.

  Detalje zanimljivog i dinamičnog programa otkrila je Lana Dojčinović Matovina, voditeljica programa, koja je istaknula veliko zadovoljstvo i ponos činjenicom da, iako se održava prvi put, Festival je već dobio internacionalnu podršku te ćemo, uz ostale sudionike, na Festivalu vidjeti i trostrukog dobitnika svjetske nagrade Taurus, Carla Stücka iz Njemačke, svjetski poznatog kaskaderskog koordinatora i akcijskog producenta Roka Cvetkova iz Slovenije te također svjetski istaknutog hrvatskog kaskadera, kaskaderskog koordinatora i glumca Gorana Stjepanovića.

  -Neki od naslova u kojima su ova trojica kaskaderskih velikana sudjelovali su Dunnkirk, Utrka života, Dobar posao u Šangaju, Schindlerova lista, Čuvaj me s leđa i Plaćenici, te će sigurno biti zanimljivo čuti iskustva, ali i doživjeti vrhunske kaskaderske vještine uživo, istaknula je Dojčinović Matovina.

  Program počinje 24. svibnja u 16 sati u Dugoj Resi, dinamičnom demonstarcijom kaskaderstva, a svečano otvorenje, uz projekciju najznačajnijeg hrvatskog akcijskog filma Broj 55 i razgovor s redateljem Kristijanom Milićem, te dijelom kaskaderske ekipe, rezervirano je za isti dan od 19.30 sati.

  Sva festivalska događanja u nedjelju odvijat će se u Kinu Edison, i to na terasi, u Velikoj dvorani te parku ispred kina, a posjetitelje očekuju adrenalin i akcija uz opuštene razgovore sa sudionicima. Svi detalji programa dostupni su na sljedećoj poveznici https://stunt-festival.com/program/.

  Kao dodatnu posebnost Dojčinović Matovina istaknula je da će se dodjeljivati i nagrada za najuspješniju kaskadu u muškoj i ženskoj kategoriji, a najbolje će izabrati stručni žiri.

  Festival je namijenjen svim profesionalcima iz filmske industrije, pojedincima i organizacijama koji se bave umjetničkim stvaralaštvom, zaljubljenicima u film, u sport, u adrenalin, predstavnicima povezanih industrija te svima koji žele iskusiti što znači „obući kaskaderske cipele" i na siguran način doživjeti nesigurno. Festival je prilika za sve posjetitelje da iskuse čaroliju kaskaderstva i da osjete adrenalin na siguran način!

  Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac pohvalila je ideju Festivala koju je Županija podržala putem natječaja za javne potrebe u kulturi, te istaknula zadovoljstvo što se dio Festivala održava i u Dugoj Resi, a gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić za kraj je istaknuo kako je iznimno zadovoljan ovom idejom, te kako je siguran da će ovaj festival nastaviti održavati i biti još jedna jako dobra priča za Karlovac.

  -Mislim da je ovo jedan iskorak Edisona u onaj prostor promocije grada Karlovca i u ovom turističkom dijelu, ne samo u filmskom, istaknuo je između ostalog Mandić dodavši kako će podršku Grada imati i nadalje.

  Festival se održava pod pokroviteljskom Grada Karlovca, Karlovačke županije te Turističke zajednice grada Karlovca, a u organizaciji Kina Edison.