Prvi Karlovački

Jedan kondukter nije dovoljan – željezničari najavili prosvjed

06.12.2019

Vijesti

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske za pomoć se obratili ministru Butkoviću

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske požalili su se ministru mora prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću na Upravu tvrtke HŽ Putnički prijevoz d.o.o. koja kontinuirano štedi na osoblju koje je u funkciji sigurnosti, a naročito na onima koji su u funkciji ostvarivanja prihoda od prijevoza putnika. Na taj način HŽ PP ostvaruje malu uštedu na tom osoblju, a mnogo novca izgubi, jer ne naplati prijevoznu uslugu. Potpuno je logično da nedovoljan broj konduktera i putničkih blagajnika rezultira vožnjom putnika bez prijevozne karte, što je ponovno sve raširenija pojava.

Sindikati tvrde da unatoč uloženim desecima milijuna kuna u nove prodajne kanale, svi drugi prodajni kanali čine manje od 2 % prihoda, uključujući Internet prodaju, automate i outsourcing, dok putničke blagajne i osoblje vlaka i dalje prihoduju više od 98 % prihoda.

Kao veliki problem ističu da sve više vlakova sastavljenih od 2 garniture prometuje samo s jednim kondukterom, odnosno do 8 vagona prati samo jedan kondukter. Isto je i kad je riječ o špicama, kad su najveće gužve i potrebno je pojačati pregled prijevoznih karata, a u vlaku je samo jedan kondukter.

Sindikati su također naglasili da je većina putničkih blagajni zatvorena ili radi u skraćenom radnom vremenu do 13 sati ili slično. Umjesto da se poveća broj osoblja važnih za ostvarivanje prihoda, na tim radnim mjestima se štedi, dok se druga, troškovno orijentirana, ne dovode u pitanje.

Ministru Butkoviću natuknuli su i da Uprava uporno gura koncepciju prometovanja vlakova bez konduktera, samo s kontrolorima koji bi ulazili na pojedinim stanicama što je, kako kažu sindikalisti, apsurdno ako putnici u velikom broju stajališta ne mogu kupiti prijevoznu kartu, nego je moraju kupiti u vlaku.

U nastojanju da se tvrtka usmjeri prema ostvarenju većeg prihoda od prijevoza, najavili su javni prosvjed, koji će se održati ispred sjedišta HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., 11. prosinca 2019. godine.

 

foto: szh.hr