Prvi Karlovački

Javno zdravstvena akcija povodom Svjetskog dana sepse

14.09.2019

Karlovac

Svaki četvrti od deset pacijenata sa sepsom završava  s dosta teškim ishodom; bilo smrtnim, bilo s nekim težim posljedicama

Karlovačka bolnica pridružila se javno zdravstvenoj akciji  povodom obilježavanja Svjetskog dana sepse. Cilj akcije je upoznati i educirati građane o prvim simptomima i znakovima sepse.

Ovaj dan počeo se obilježavati prošle godine u 60-tak zemalja svijeta, a  ove godine i karlovačka bolnica se uključila kao aktivni sudionik koji želi osvijestiti građane o opasnosti sepse kao stanja koje može dovesti do smrtnog ishoda. Sepsa je ustvari jedno stanje u kojem organizam preburno  reagira na različite infekcije; virusne, bakterijske, gljivične  i one uzrokovane parazitima. Ono što im je zajedničko je to da je imunološki sustav presnažno reagirao na infekciju i doveo  u jedno po život opasno stanje, rekla nam je klinička mikrobiologinja u Općoj bolnici Karlovac Tatjana Tot i nastavila.

U karlovačkoj bolnici stanje je slično kao i u drugim zapadnoeuropskim zemljama, što znači da nažalost svaki četvrti od deset pacijenata sa sepsom završava  s dosta teškim ishodom; bilo smrtnim, bilo s nekim težim posljedicama. Cilj ove akcije je da se upravo stanovništvo osvijesti o ranoj signalizaciji, odnosno prepoznavanju nekih simptoma. Ti simptomi su uz pacijenta koji je febrilan, novonastali porast temperature koji je praćen zimicom, tresavicom, jednim nevoljkim osjećajem. Uvijek treba obratiti pažnju na one pacijente koji su najugroženiji, a to su novorođenčad i mala djeca te starija populacija.

Izlječenje je ovisno o ranom prepoznavanju i promptnoj reakciji od strane zdravstvene struke, a liječenje sepse je uvijek bolničko. Godišnje kroz karlovačku bolnicu prođe nekoliko stotina takovih pacijenata. Liječenje sepse je uglavnom širokospektralnim antibioticima. (m.m)

Foto: i.č.