Proslava Dana grada Duge Rese

Javno priznanje za životno djelo Grad Duga Resa dodijelio ugostitelju Jurju Kasuniću

VIŠE IZ RUBRIKE

Svečanost

Naša vrijednost u Dugoj Resi leži u ljudima, svaka jedinstvena priča, svaki talent, svaka nada i svaki san čine naš grad posebnim, poručio je gradonačelnik Tomislav Boljar

Dugorešani danas slave dan svoga grada i blagdan svetog Petra, a tim je povodom održana i svečana sjednica. Posebno je svečano ove godine jer Duga Resa obilježava i 30 godina od kako je dobila status grada pa je tim povodom prikazan i film o bogatoj povijesti grada na Mrežnici, koji je izrastao prije svega zahvaljujući „fabriki“ , kako su Dugorešani nazivali Pamučnu industriju.

Gradonačelnik Tomislav Boljar slikovito je rekao kako je Duga Resa kroz bogatu povijest prešla put „od trnja do zvijezda“, ali i obrnuto nakon vremena tranzicije kad je nestala fabrika. No, došli su  poduzetničkim duhom vrijednih ljudi, dodao je, Duga Resa je ostala industrijski grad.

- Naši preci su ostavili neizbrisiv trag svojim trudom, snagom i odlučnošću da izgrade nešto veliko, nešto što će se prenositi budućim generacijama. Danas, mi smo ti ljudi. Mi smo oni koji hodaju ovim ulicama, koji stvaraju nove priče i oblikuju našu zajednicu. Naš grad je središte naših života i naših snova. Ovdje smo zajedno povezani ne samo zgradama i ulicama već i zajedničkim vrijednostima. Sadašnjost nije samo rezultat povijesti, mi smo snaga koja oblikuje budućnost. Naš grad je mjesto koje hrani našu kreativnost, podržava naše ideje i pruža mogućnost za razvoj i rast. Naša vrijednost u Dugoj Resi leži u ljudima, svaka jedinstvena priča, svaki talent, svaka nada i svaki san čine naš grad posebnim, poručio je između ostalo Boljar.

Govorio i o projektima koji se trenutačno provode izdvojivši aglomeraciju kao najveći projekt od vremena gradnje pruge i ceste Jozefine.  Spomenuo je novi vrtić, uređeni sportski dom, projekt društvenog centra. Naglasio je da su brojni uspjesi građana Duge Rese, poduzetnika, udruga, zdravstvenih radnika, učitelja koji daju zajednici.

Svečana je sjednica prigoda da se odaje priznanje prošlosti i sadašnjosti grada, odaje se počast zaslužnima, ali i planira se budućnost, kako je poručio predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Furdek

- U svečanom tonu se družimo, ali planiramo i daljnji razvoj naše lokalne zajednice. Ukazujemo što smo učinili i što još trebamo učiniti,  kako bi naš grad bio naše djelo, a mi njegovi graditelji. Grad je promijenio vizuru, pohvalio bih sve vrijedne i značajne projekte koji se provode. Osim što se mijenja vizura grada kroz vrijeme, mijenjamo se i mi kao ljudi u skladu s vremenom u kojem živimo. Nastojimo držati korak s vremenom i blagodatima koje nudi, ali i ne podleći izazovima novog doba. Radi se mnogo, trpljivost građana je neupitna. Živimo u vremenu globalnih ekonomskih promjena, ratova, prilika i neprilika. Siguran sam da prilike koristimo na najbolji mogući način, a mislim da su neprilike ujedno i prilike za naš osobni, a onda i uza sveopći rast naše zajednice i društva u cjelini.

Pri kraju sjednice dodijeljena su i javna priznanja građanima koji se istaknuli svojim radom i djelovanjem u protekloj godini. Javna priznanja dobila su dvojica vatrogasaca; Luka Zatezalo iz DVD-a Belavići i Goran Šteta, zapovjednik DVD-a Duga Resa. Nagrađeni su zbog predanog rada i zalaganja u vatrogastvu. Novčane nagrade dobili su KUD Sv. Juraj Duga Resa, koji slavi 75 godina djelovanja  i udruga Hrvatski domobran Duga Resa za obilježavanje svoje 30. obljetnice rada.

Povelje grada Duge Rese s plaketom dodijeljene su Juraju Vogrincu, poznatijem kao Jureku, koji ima velike zasluge u radu s brojnim mladim generacijama dugoreških stolnotenisača te Antunu Kučiću umirovljenom nastavniku hrvatskog jezika, ali neumornog u brojnim aktivnostima u i izvan škole u radu s mladima.

Javno priznanje za životno djelo dobio je Juraj Kasunić, ugostitelj i vlasnik hotela Duga Resa ujedno i  vinar, iako u mirovini, ali i dalje je aktivan.

Nagrađeni su i učenici generacije završnih razreda osnovnih škola Vladimir Nazor i Ivan Goran Kovačić, Dora Kožul, Narcisa Rendulić i Filip Maletić. Dječji gradonačelnik Duge Rese uručio je priznanja  učenicima 4. b razreda OŠ Ivan Goran Kovačić. Zaslužili su ga zbog pomoći svojim oboljelim prijateljima iz razreda i sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama.