Prvi Karlovački

Jačanje znanja i sposobnosti u cilju boljeg izvlačenja sredstava iz EU fondova

Autor: Branko Obradović

16.06.2020

Karlovac

Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije predstavila projekt "KaŽu5 EduKA II"

Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije organizirala je danas u dvorani Obrtničkog centra predstavljanje projekta “KaŽu5 EduKA II”. Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin kazala je da se radi o pružanju usluga obrazovanja javnom sustavu.

-Naša Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije u drugoj fazi provodi projekt EduKA 2, to je pružanje usluge obrazovanja javnom sustavu. 2020. godine završava sedmogodišnje financijsko razdoblje i sedam godina našeg članstva u Europskoj uniji, pa možemo rezimirati koliko smo bili uspješni u povlačenju sredstava i realizaciji projekata. Imamo razne stavove o tome, netko kaže da smo bili uspješni, a neki da smo puno toga propustili. Međutim brojke su te koje će nam pokazati što smo učinili, pogotovo 2023. godine kada bude podvučena crta što smo napravili u sedam godina. Sada se moramo okrenuti novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine i s puno više znanja i puno snažnije i agilnije okrenuti se prema sredstvima koja mogu doći u našu domovinu. Za Hrvatsku je predviđeno više od 20 milijardi eura. Karlovačka županija mora se dobro pozicionirati u izvlačenju novca , a sve ovisi o tome koliko ćemo imati znanja, rekla je Martina Furdek Hajdin.

Ravnatelj Javne ustanove Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije Vilko Klasan istaknuo je da će se kroz projekt jačati sposobnosti i znanja kako bi se izvuklo što više sredstava iz EU fondova.

-Projekt tehničke pomoći EduKA II nastavak je jačanja kapaciteta regionalnih koordinatora odnosno Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije. Projekt je osmišljen na način jačanja kapaciteta, ustvari to znači jačanje naših znanja i sposobnosti sve u cilju boljeg izvlačenja sredstava iz EU fondova. Iako trebamo biti zadovoljni s rezultatima ostvarenim 2019. godine, ono što nam predstoji nakon korona krize su najveća sredstva za Republiku Hrvatsku iz fondova EU od 21,4 milijarde eura, rekao je Klasan.

Klasan je kazao da je ovaj projekt važan kako bi se povukao novac, koji je predviđen za Hrvatsku.

-Republici Hrvatskoj određen je iznos od 21,4 milijarde eura, a da bi tolike novce povukli, uz sva naša znanja i sve rezultate, potrebno je dalje graditi sustav, odnosno mrežu, od nacionalnih prema regionalnim koordinatorima do lokalne mreže. Projek koji predstavljamo odnosi se na jačanje kapaciteta, odnosno na povećanje znanja ljudi koji će biti uključeni u pisanje i provođenje projekata, u razradu projekata, sve u cilju boljeg povlačenja sredstava, istaknuo je Vilko Klasan.

Projekt “KaŽu5 EduKA II” predstavila je voditeljica projekta Monika Cegur. Primjer dobre prakse iz provedbe ovog projekta dao je ravnatelj Tehničke škole Karlovac Ivan Janković vezano uz uspostavu infrastrukure regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Projekt “KaŽu5 EduKA II” sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Autor: Branko Obradović