GO HSU Duge Rese

Izvještajna skupština Gradske organizacije HSU-a Duga Resa

VIŠE IZ RUBRIKE

O problematici umirovljenika

Na Skupštini su izneseni i prioriteti stranke.

Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika Duga Resa ja danas 5. listopada 2023. u svojoj prostoriji u Dugoj Resi, na adresi Jozefa Jeruzalema 2, održala svoju Izvještajnu skupštinu.

Skupštinu je otvorio predsjednik GO HSU Duga Resa Zdravko Movre i pozdravio nazočne i goste: Anu Piškurić predsjednicu Matice umirovljenika Duga Resa i Franu Kaleba predsjednika Županijske organizacije HSU-a Karlovačke županije.

Predsjednik Zdravko Movre je iznio i predložio izmjene i dopune Pravila o organizacijskom ustrojstvu i djelovanju GO HSU Duga Resa, izvješće o radu GO, Plan rada GO u narednom periodu, a što je jednoglasno usvojeno.

Nazočnima se obratio i predsjednik ŽO HSU Karlovačke županije Frane Kaleb, a koji je iznio osnovne značajke rada i djelovanja ŽO HSU Karlovačke županije.

Istaknuo je činjenicu da je s dolaskom novog predsjednika HSU-a Veselka  Gabričevića, Stranka puno dobila na popularnosti, na značaju i na samom rejtingu.

Naglasio je da će se ponovo aktualizirati ranija inicijativa HSU-a, u svezi ugradnje dizala u višestambene zgrade, za 3 i više katova. Ovu inicijativu smo ranije odradili besprijekorno dobro, a odaziv suvlasnika zgrada i njihovih predstavnika je bio vrlo veliki. Tada je prikupljeno i predano u Ministarstvo regionalnog zavoda za EU fondove 973 potpisa od 68 stambenih zgrada u gradu Karlovcu. Zatim se osvrnuo na nedavna smanjenja cijena određenih artikala osnovnih životnih potreba:

Kaleb je rekao da je svako smanjenje cijena je za potrošače prihvatljivo, a osobito za umirovljenike koji žive samo od mirovine. Naime, u nemogućnosti su da kao radnici, potraže bolje plaćano radno mjesto u ili čak izvan Hrvatske te ako se nisu odlučili da uz mirovinu dodatno rade, moraju paziti na svaki cent.

-Smanjenje cijena proizvoda osobito onih koje umirovljenici najviše kupuju možemo pozdraviti i to je samo nastavak politike zaštite životnog standarda građana RH kao i subvencije na plaćanje energenata, dodaci socijalno ugroženim obiteljima i slično. No to su samo privremene mjere i za nadati se je kako će doći do trajnijih promjena u društvu koje će omogućiti nižu inflaciju i cijene a povećati plaće i mirovine. Tek tada će svatko moći raspolagati sa svojim zarađenim sredstvima kako i na koji način želi bez intervencije Države. Tome mi u stranci težimo ali smo svjesni kako je to dugačak i trnovit put koji zahtijeva i odricanje i strpljenje, kazao je Kaleb.

Nedavno smo dobili i svoju himnu HSU-a, u izvedbi našeg karlovačkog pjevača Darka Domijana, a što je naišlo na oduševljenje ne samo umirovljenika, nego i ostalih. Također za one koji to ne znaju, počeo sa radom internetski radio HAESU. Ovaj radio je slušan u cijelome Svijetu i ima prikladan i dobar program. Jednostavno je pronaći  ovaj radio na internetu, na ovoj poveznici: www.radiohsu.com

U tijeku 2024. godine predstoje nam izbori: izbori za Sabor RH, predsjednički izbori, kao i izbori za EU. U tom smislu, već sada se pripremamo i radimo na promidžbi Stranke, ujedinjenju umirovljenika, kao i na omasovljenju članstva Hrvatske stranke umirovljenika, kazali su iz HSU-a.

Više o predstavljenim prioritetima HSU-a pročitajte u nastavku, idite na dužu verziju članka na poveznici desno.

Klikni za ostatak članka

 

Prioriteti HSU-a su;

 • Kvalitetna priprema za provedbu svih troje izbora.
 • Jako je važno jedinstvo radnika i umirovljenika, kao što se vidi na baneru.
 • Tražimo novi i pravedniji izračun mirovine od prosječne plaće od deset najboljih godina, uz ukidanje penalizacije svih prijevremenih mirovina,
 • Konačno je odlučeno da počinje izgradnja Doma za umirovljenike u Dugoj Resi.
 • Planirana je izgradnja modernog Doma za umirovljenike u bivšoj vojarni Luščić u Karlovcu.
 • Županijski odbor HSU Karlovačke županije je donio odluku i oformio Ured za umirovljenike pri Karlovačkoj županiji. Ured je savjetodavnog karaktera, a nalazi se u sklopu Odjela za zdravstvo, soc. skrb i branitelje. Na taj način savjetodavno pomažemo umirovljenicima i osobama starije životne dobi, kao i nemoćnim osobama u Karlovačkoj županiji.
 • Nadalje je ŽO HSU Karlovačke županije donio odluku pomoći starijim i nemoćnim osobama, također savjetodavno. Trenutno su u tijeku ažuriranja popisa i potreba ovih osoba.
 • Ustrajanje za 13 mirovinu: Do kraja godine će najvjerojatnije biti 13. mirovina, ali bolje ju je zvati drugačije, jer neće biti u tolikom iznosu koliko umirovljenici primaju mirovinu.
 • Predložena je u Zagrebu umirovljenička kartica i realizacija će krenuti po gradovima a na državnoj razini prijedlog još uvijek stoji.
 • Paralelno sa rješavanjem umirovljeničke kartice, planirano je rješavanje povoljnog prijevoza na razini RH:
 • Zahtijevamo da se cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje povećava automatizmom.
 • Linearno povećanje mirovina je naš prijedlog i o tome je razgovarano i na zadnjem sastanku s ministrom Piletićem, ali bojimo se kako će to biti zadaća stranke u sljedećem mandatu Vlade i Sabora.