Izviđači proslavili šest desetljeća od osnutka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Odred izviđača „Vladimir Nazor“ Karlovac osnovan je na Valentinovo 1960. godine u Šumarskoj školi, a prvi načelnik Odreda bio je profesor Vladimir Peršin Mrkvica. U povodu 60. Obljetnice osnutka u Zorin domu je održana skupština Odreda, a postavljena je i prigodna izložba.

  Kroz šest desetljeća rada izviđači su imali uspona i padova, no kako je rekao Dragan Mladenović Gaga koji karlovačke izviđače vodi danas, zainteresiranih još uvijek ima.

  -Zainteresiranih ima puno ali su mogućnosti malo drugačije. U prijevodu, koliko imate licenciranih voditelja, toliko imate klinaca. Naša udruga uvijek varira tu do 50 članova čime smo mi zadovoljni. Radit ćemo da se omasovimo i da školujemo još mladih ljudi, rekao je Mladenović.

  Osvrnuo se na najvažnije aktivnosti u prošloj godini, od kojih je kao najznačajniju istaknuo akciju „Boranka“.

  -Prošle godine smo imali da je tako nazovemo morsku turneju. Posjetili smo grad Omiš, bili smo u Splitu, Zadru, Šibeniku, Kninu, Novom Vinodolskom. Bili smo na pošumljavanju opožarenog dijela Dalmacije u sklopu akcije koja se zove „Boranka“. To je najveća volonterska akcij od priznanja Republike Hrvatske. Pokrenuli smo masu volontera, zasadili smo više od 65.000 sadnica. Osvojili smo sve moguće medalje na području Europe koje se mogu osvojiti. Idući tjedan dobit ćemo najveće priznanje Hrvatske za volonterski rad, Ponos Hrvatske, kako je Odred izviđača „Vladimir Nazor“ dio te priče i mi smo na to ponosni, naglasio je voditelj karlovačkih izviđača.

  Na pitanje što bi današnju djecu moglo privući u izviđače, Dragan Mladenović je odgovorio da djeca nisu problem.

  -Poruku bih poslao roditeljima, jer da se djece tiče bilo bih ih tri puta više. Poštovani roditelji pružite djeci šansu i priliku, neka dođu kod nas, neka se druže s našom djecom i imat ćete bolju djecu.

  U povodu obljetnice podijeljena su priznanja članovima koji su to svojim radom zaslužili u protekloj godini, ali i onim starijima, koji više nisu u udruzi ali su u proteklim desetljećima doprinijeli radu Odreda. Na izložbi je prikazan povijesni pregled rada Odreda, ali i koji su to poznati svjetski scouti.

  -U šezdeset godina idemo samo naprijed i poživjet ćemo mi još toliko, poručio je na kraju Mladenović. (kb)

  Foto: Igor Čepurkovski