Izvanredna pressica gradskog Stožera CZ: Ne očekujemo vodostaje od prije dva tjedna

VIŠE IZ RUBRIKE

  -Po sadašnjim prognozama vodostaji bi trebali ostati u domeni pripremnog stanja tako da ne očekujemo vodostaje poplave od prije dva tjedna, rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare Mišo Čičak iz Hrvatskih voda.

  Kako je gradski Stožer civilne zaštite izvijestio i u prijepodnevnim satima, sve su službe na terenu, distribuiraju se vreće, a vrhunac vodenog vala očekuje se sutra u prijepodnevnim satima.

  -Obišli smo lokacije uzvodno od grada Karlovca koje su bile ugrožene u zadnjoj poplavi. Vatrogasci su bili na terenu, sve gradske tvrtke su sudjelovale u punjenju vreća i imamo pripremljeno više tisuća vreća na jednoj lokaciji koje su spremne ukoliko bude potreba tijekom noći i sutrašnjeg dana. U Brodarce i Pokupje smo već danas odvezli oko tisuću vreća i kontaktirali smo sve građane koji su bili poplavljeni u poplavi prije dva tjedna. Sad vatrogasci obilaze istočni dio grada nizvodno rijekom Kupom, lijevu obalu, gdje se odvoze vreće i folije i priprema se sve za nadolazeći val koji očekujemo sutra u prijepodnevnim satima, istaknuo je Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe zamjenik načelnice Stožera CZ grada Karlovca.

  Tijekom dana vreće punjene pijeskom distribuirale su i Hrvatske vode kako je rekao Mišo Čičak.

  -Hrvatske vode su danas poduzele sve mjere sukladno zaključcima jutrošnjeg gradskog Stožera. Raspodijeljene su pune vreće, od grada Ozlja 2.000 komada i tisuću praznih pa sve nizvodnog dijela od Karlovca do Koritinje, 4.000 komada uz PVC foliju. Vreće se i dalje nastavljaju puniti. Poduzete su također mjere na lokaciji Jelsa, na Tičarnici, gdje se propust zatvorio kako ne bi došlo do plavljenja gospodarskih i stambenih objekata te također na Brodarcima gdje su začepljeni cijevni propusti kako ne bi ovaj vodostaj ugrozio objekte.

  Gradske su se službe i Stožer CZ počeli za moguće poplave pripremati još 22. runa, izvijestila je Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera CZ.

  - Već tada su naše gradske tvrtke dobile nalog Stožera da krenu sa svim aktivnostima koje su djelokrugu njihovog rada. Karlovac je u ovom trenutku veliko gradilište i tu moramo obratiti posebnu pozornost, obzirom na kiše, da se teren pripremi, da se uklone nedostaci i prijetnja s obzirom da je neke stvari nemoguće spriječiti, ali možemo u kontinuitetu pratiti i otklanjati nedostatke.

  Prije tri dana smo na osam lokacija, odnosno Hrvatske vode su na osam lokacija u dogovoru s nama dostavile vreće s pijeskom i folije, na terenu su već tri dana i djeluju i naši povjerenici CZ, ujedno i predsjednici mjesnih odbora i tijekom današnjeg dana su na još 17 lokacija odnosno kuća koje su prijašnjim poplavama bile poplavljene, tako da smo svih 17 kuća opskrbili vrećama i folijom. Mogu zaključiti da smo ušli spremni u ovo stanje i trenutačno smo u pripremnom stanju s obzirom na vodostaj Kupe i nadalje ćemo raditi što bude potrebno, naglasila je Fočić.