Željko Šančić, ravnatelj Studentskog centra Karlovac

„Izuzetno smo zadovoljni poslovanjem Hostela Bedem“

VIŠE IZ RUBRIKE

Rezultati bolji od plana

Cijena smještaja studenata ostala je ista i ove akademske godine, iako je nama gospodarska cijena znatno veća, ističe Šančić

O radu Studentskog centra Karlovac, poslovanju Hostela Bedem, projektima vezanim uz restoran studentske prehrane i interpretacijskog centra, te drugim aktualnostima razgovarali smo sa Željkom Šančićem, ravnateljem Studentskog centra Karlovac.

Govoreći o radu Hostela Bedem, Šančić je istaknuo kako je ove sezone poslovao bolje od plana.

-Osim individualnih gostiju koji vrlo rado odsjedaju kod nas, ugostili smo i velike grupe mladih ljudi od kojih možemo izdvojiti Međunarodni nogometni turnir Branko Čavlović Čavlek, Radioamaterski kamp YOTA, Baseball reprezentaciju U-15 Bugarske i Hrvatske, Four River Film Festival, Institut za poticanje mladih, Lag Valis Colapis i druge.

Od 1. srpnja do 30. rujna ostvarili smo 1.059 dolazaka gostiju. Najviše ih je bilo iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Austrije, ali ipak prednjače domaći gosti sa 416 dolazaka i ostvarenih 1.431 noćenja.

U ovoj sezoni skoro smo udvostručili i duljinu boravka gostiju u našem objektu te je ona ove godine 3,11 dana dok je prošle godine bila 1,61 dan.

Ostvarili smo ukupno 3.298 noćenja u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna, a usporedimo li to s istim razdobljem prošle godine kada smo ostvarili 1.746 noćenja možemo reći da smo jako zadovoljni poslovanjem, naglašava.

Ujedno podsjeća kako kao hostel posluju od 1. srpnja do 30. rujna, odnosno u razdoblju kada nema studenata. Također, kroz cijelu godinu imaju nekoliko soba za iznajmljivanje za profesore ili neke druge korisnike.

Osvrnuvši se na cijene noćenja, istaknuo je kako ih nisu mijenjali tijekom sezone već su ih odlučili korigirati tek od 1. listopada tako da je sada cijena noćenja u jednokrevetnoj sobi 294 kn, u dvokrevetnoj sobi 226 kn i u trokrevetnoj sobi 189 kn po osobi.

-Cijene smo povećali u prosjeku za 17 posto zbog velikog povećanja cijena energenata i komunalnih troškova, napominje.

Šančić navodi i kako je kapacitet Studentskog doma 151 ležaj i kako su popunjeni do zadnjeg mjesta.

-Postoji i lista čekanja studenata koji nisu ostvarili pravo na subvencionirani smještaj putem natječaja te ih zovemo ukoliko netko odustane od smještaja. Napominjemo da je cijena smještaja ostala ista i ove akademske godine te smo time željeli pomoći studentima da lakše prebrode ovu krizu zajedno sa svojim obiteljima, iako je nama gospodarska cijena znatno veća. Mjesečna cijena smještaja je 650 kn u dvokrevetnoj sobi i 550 kn u trokrevetnoj sobi za studente koji imaju pravo na subvenciju MZO, odnosno 200 kn veća za studente koji nisu ostvarili pravo na subvenciju, napominje.

Ravnatelj Studentskog centra osvrnuo se i na projekte vezane uz restoran studentske prehrane i interpretacijskog centra, te podsjetio na kronologiju.

-Sukladno zajedničkom nastupu prema Ministarstvu državne imovine od 21. studenog 2017. godine, Karlovačka županija, Grad Karlovac, Veleučilište u Karlovcu i Studentski centar Karlovac iskazali su zajednički interes za dodjelu nekretnine u državnom vlasništvu na čestici 992/4 površine 10.495 m2 Veleučilištu u Karlovcu za potrebe proširenja kapaciteta studentskog doma i izgradnju studentske menze za osiguranje studentske prehrane.

U nastavku zajedničkog pristupa predmetnim projektima potpisan je sporazum o zajedničkoj suradnji na projektu rekonstrukcije, uređenja i prenamjene postojećih zgrada 18. listopada 2018. godine između Karlovačke županije, Grada Karlovca, Veleučilišta u Karlovcu i Studentskog centra Karlovac.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o prijenosu u vlasništvo Veleučilišta u Karlovcu predmetne nekretnine temeljem čega je  potpisan darovni ugovor 5. studenoga 2019. godine između Ministarstva državne imovine i Veleučilišta u Karlovcu. Realiziran je prijenos i uknjiženo je vlasništvo 9. prosinca 2019. godine na Veleučilište u Karlovcu.

Paralelno s tim aktivnostima poduzeli smo niz istraživačkih i pripremnih radnji te ishodili brojne suglasnosti koje su bile pretpostavka za izradu projektne dokumentacije i za dobivanje građevinske dozvole za:

Rekonstrukciju građevine javne i društvene namjene, 2.b skupine – rekonstrukcija, uređenje i prenamjena postojeće zgrade „Vojne bolnice“ u Studentski dom.

Rekonstrukciju građevine javne i društvene namjene, 2.b skupine – rekonstrukcija, uređenje i zgrade „Bosanskog magazina“ u Restoran studentske prehrane restoran studentske prehrane i muzejski interpretacijski centar.

Pratimo potencijalne izvore sufinanciranja iz EU fondova na koje namjeravamo prijaviti ove naše projekte.

Realizacijom ova dva velika projekta omogućili bismo bolji standard studentima i učinili naše Veleučilište poželjnijim za studiranje brojnim studentima izvan Karlovca. Dodatnim smještajnim kapacitetima pojeftinjuje se studiranje studenata, ali i bitno olakšava život njihovim obiteljima. To je konkretan doprinos zaustavljanju negativnih demografskih trendova, zadržavanju i privlačenju mladih na ovim prostorima u srcu Hrvatske.

Uređenjem ovih objekata došlo bi do dodatne revitalizacije povijesne karlovačke Zvijezde. Također bismo osigurali i veću potporu društvenom životu Grada Karlovca i Županije na način da smjestimo organizirane grupe i skupine koje sudjeluju u raznovrsnim aktivnostima kako turističkim tako i sportskim, kulturnim i drugima.

Za kraj podsjećamo da Studentski centar Karlovac djeluje na četiri lokacije u tri grada: u Karlovcu, Zagrebu i Jastrebarskom. Od važnijih djelatnosti za naglasiti je student servis, studentski dom, hostel i internet caffe. Pozivamo sve studente, ali i svekoliko pučanstvo da pronađu za sebe neku od usluga koje ćemo sa zadovoljstvom pružiti svima, poručuje Šančić.