Izložba „Z Međimurja s ljubavlju!“ u Gradskoj četvrti Grabrik

VIŠE IZ RUBRIKE

  Izložba fotografija pod nazivom „Z Međimurja s ljubavlju!“ postavljena je u prostorijama Gradske četvrti Grabrik. Dio je projekta kojega provodi Zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije -„PINKLEC“ u suradnji s Gradskom četvrti Grabrik i tvrtkom „Čistoća“ kao glavnim donatorom.

  -Izložba sadrži nekoliko fotografija iz vremena oslobođenja Međimurja kao što su predaja mađarske vojske u Čakovcu, ulazak konjanika u Čakovec, velika Narodnu Skupština, te odlikovanja u povodu 25-te obljetnice oslobođenja Međimurja, te 20 fotografija snimljenih 2019. godine na mjestima gdje je slavna vojska pod zapovjedništvom Slavka Kvaternika ušla u Međimurje na Badnjak 1918. godine, te u samo sedam sati oslobodila Međimurje. 

  Time se simbolično prikazuje povezanost Karlovačke i Međimurske županije kroz vrlo značajna događanja u zajedničkoj povijesti, od oslobođenja Međimurja od Mađarske 1918. godine u kojem je učestvovala i Karlovačka domobranska pukovnija, do smaknuća Petra Zrinskog koji je svoj bračni život započeo u Karlovcu, a tragično završio u Čakovcu, naveo je između ostalog voditelj projekta Željko Tomašić, ujedno i predsjednik Društva „PINKLEC“ na „Satu povijesti“ kojega je o ovim povijesnim događanjima održao za članove Društva „PINKLEC“.

  Postavljanje izložbe započelo je poslije Božića 2019. godine, a bit će otvorena za javnost do 30. travnja ove godine, odnosno do Dana Međimurske županije.

  Izložba fotografija može se u vrijeme postava razgledati u radno vrijeme GČ Grabrik.

  Tomašić je najavio još nekoliko prigodnih predavanja pod nazivom „Sat povijesti“ za vrijeme dok izložba bude otvorena, a na koje će biti pozvani i svi zainteresiranu građani Karlovca. (sl)