Izložba je postavljenja u prostoru Starog grada Dubovca

Izložba povodom petstote obljetnice "Njemačko-rimskog brevijara"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Gradski muzej Karlovac organizirao je sinoć u prostoru Starog grada Dubovca svečano otvorenje izložbe povodom petstote obljetnice "Njemačko-rimskog brevijara". Autori izložbe su studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na otvorenju izložbe govorili su kustos Kulturno povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig te mentori Danko Šourek i Tanja Trška.

    -Značaj "Njemačko-rimskog brevijara" prvenstveno je u tome što je riječ o prvom tiskanom brevijaru, koji je s latinskog preveden na njemački jezik i na taj način je zapravo obilježio ono razdoblje europske i njemačke kulture. U to vrijeme narodni jezici postaju sve bitniji u literaturi, u knjizi, pa tako i u knjigama molitvenog karaktera, kao što brevijar jest. Ono što je posebno zanimljivo da je tiskanje brevijara inicirao i financirao jedan hrvatski velikaš, kojem njemački nije bio materinji jezik, ali je uvidio važnost knjige. To je bio grof, odnosno knez, Krsto 1. Frankopan, kazao je mentor Danko Šourek.

    Izložbu su pripremili studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz pomoć mentora.

    -Radi se o studentskom mentoriranom radu, koji je nastao u okviru jednog od izbornih kolegija na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, koji se bavi Frankopanskom baštinom, odnosno obitelji Frankopan kao naručiteljima važnih umjetničkih djela. Svi studenti kolegija sudjelovali su u istraživanju i pripremi izložbe, rekao je Šourek.

    Izložba ostaje otvorena u prostoru Starog grada Dubovca do 29. ožujka. (b.o.)