Prvi Karlovački

Izložba originalnih i rekonstruiranih primjeraka narodnih nošnji te fotografijȃ nošnje: „Najlipši smo u ruvu“

Autor: Ivica Pilaković

09.09.2022

Karlovac

U sklopu tridesetogodišnje obljetnice neprekidnog rada društva KUD „Mostanje“ Karlovac ove je godine postavilo izložbu u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu pod nazivom „Najlipši smo u ruvu“. Dio je to velikog projekta kojim su još 2020. godine planirali obilježiti svoj 30. rođendan, međutim sve aktivnosti su reducirane, čak i obustavljene uslijed pandemije koronavirusa.

Unatoč ograničenjima, KUD „Mostanje“ nije prestalo s radom. Pjevačka skupina društva online je održavala probe što je rezultiralo mnogim zanimljivim i kvalitetnim spotovima koje su plasirali na društvene mreže.  Velik dio članova iskoristio je ovu prisilnu pauzu za obnovu svojih narodnih nošnji te su se brojne članice okušale u rekonstruiranju pojedinih dijelova nošnje i to vrlo uspješno. Aktivnošću na društvenim mrežama i brojnim snimljenim pjesmama priskrbile su si gostovanje u radijskim emisijama. Planovi nisu jenjavali te konačno po popuštanju prvih mjera članovi se okupljaju te nastavljaju s brojnim projektima – proslava okrugle obljetnice rada, sudjelovanja na smotrama folklora, dorađivanje projekta izdavanja monografije „Mostanje kroz vrijeme i običaje“ te izložba fotografija.

Izložba prikazuje oko 30 fotografija različitih kompleta narodnih nošnji profesionalno uslikanih te brojne primjerke originalnih i rekonstruiranih narodnih nošnji koje su 30 godina vrijedno sakupljali, izrađivali i, najbitnije – sačuvali od zaborava. Prilika je ovo da javnost iz „prvog reda“ vidi i opipa ono što je danas gotovo nemoguće i naći, a predstavlja dio našeg identiteta i bogate kulturne baštine.

Izložba je otvorena za sve posjetitelje do 29. rujna 2022.godina u uredovnom radnom vremenu gradske knjižnice. Pozivaju sve sugrađane i sve zainteresirane da povedu svoje najmlađe i uživaju u prekrasnom dijelu naše povijesti.