Prvi Karlovački

Izložba i aktivnosti u sklopu Međunarodnog dana mladih

Autor: Sunčica Laić

10.08.2022

Karlovac

Međunarodni dan mladih, 12. 08. ove godine je posebno značajan jer je cijela godina proglašena Europskom godinom mladih.

U Centru za mlade u Grabriku će od petka 12. kolovoza biti postavljena izložba meme-ova kao najrasprostranjenijeg internetskog trenda s naglaskom na povijesni pregled ovog komunikacijskog fenomena.

Izložba nudi pregled razvoja i evolucije meme-ova kroz više od dva desetljeća. U sklopu izložbe posjetitelji će imati priliku izraditi vlastite meme-ove, ali i nastaviti druženje na “Hengaonici” uz društvene i video igre kako bi obilježili Međunarodni dan mladih.

Otvorenje izložbe će biti u prostoru Centra za mlade u 11 sati, a posjetitelji će do 13 sati imati priliku dati doprinos izložbi kroz izradu vlastitih meme-ova.

Drugi dio aktivnosti se odvijat će se od 14 do 18 sati u sklopu ponovnog pokretanja “Hengaonice”. Cilj “Hengaonice” je zajedničko druženje i zabava, ali i slavlje mladih i mladenačke kulture. Uz Playstation igre i mnoštvo društvenih igara, zabava sigurno neće izostati.

Međunarodni dan mladih se obilježava svake godine 12. kolovoza, ali ove godine je posebno značajan jer je cijela godina proglašena Europskom godinom mladih. Međunarodni dan mladih za cilj ima i pojačati poruku da sve generacije trebaju surađivati kako bi ostvarili UN-ove ciljeve održivog razvoja. Ciljevi održivog razvoja su nastali kao nacrt razvitka za sve države, a dodanu važnost imaju i zbog potrebe za oporavkom od COVID-19 pandemije.

Kroz međunarodni dan mladih se želi osvijestiti postojanje prepreka intergeneracijskog solidarnosti od kojih je najveća ageizam, vrsta diskriminacije u odnosu na dob, koja pogađa i mlađe i starije i ima negativan učinak na društvo u cijelosti.