Prvi Karlovački

Izložba fotografija Denisa Stošića Karlovačke heroine: To su žene koje su u meni izazvale poštovanje

Autor: Ksenija Begović

09.03.2020

Arhitektice društva

-Život svakog od nas obilježen je ljubavlju, potporom i žrtvovanjem žena, naših majki, supruga, sestara, prijateljica, kćeri, suradnica…Vi ste one koje obogaćujete naše živote i svijet u kojem živimo. Neka ovaj dan uistinu bude praznik kad slavimo afirmaciju i ravnopravnost žena. Svim damama želim da ih uvažavanje i pažnja, osobito izraženi na današnji dan, prate cijele godine, objavio je karlovački fotograf Denis Stošić u povodu otvorenja izložbe fotografija Karlovačke heroine.

Izložba je otvorena u Zorin domu na Dan žena 8. ožujka, a ovog su puta izložene fotografije koje se nisu našle na prvo izložbi pod istim nazivom.  Ovog puta izložen je 41 portret snimljen na 35 fotografija. Naime, neki su pojedinačni, a neki grupni. Fotografije prati i kratka priča o svakoj ženi.

Osnovni kriterij po kojem Stošić bira modele, kako napominje, su njihova osobna i profesionalna postignuća, a budući da sa svima njima surađuje, kroz tu se poslovnu suradnju razvio određeni odnos međusobnog poštovanja.

O kriterijima me dosta ljudi pita. S obzirom da surađujem sa svim tim ženama, zapravo nema tu posebnog kriterija, osim onog unutarnjeg, ljudskog. One su me oduševile svojom unutrašnjošću, svojim odnosom prema meni , poštovanjem prema poslu kojeg radimo, ali najviše onime što su same učinile u životu. Zbog svojih postignuća u meni su izazvale određenu vrstu divljenja i poštovanja i te emocije su u meni potakle kreativnu energiju da napravim ovu izložbu.

U samu organizaciju, dogovore, pripreme snimanja do realizacije izložbe uloženo je puno vremena i fotografskog znanja.

Izložba je realizirana kroz tri godine. Razlog zašto to ide sporo leži u tome da treba vremena dok se s nekim dogovorite. To su uglavnom poslovne žene koje su zauzete ili su sportašice koje se pripremaju za neka veća natjecanja. Budući da su zauzete, trebalo je dosta strpljenja. Neke sam čekao godinu i pol dana, a da bi ih snimio u dvadesetak minuta.

Budući da je ovo druga izložba fotografija karlovačkih heroina pitanje je hoće li biti i treća?

Ima jako puno žena i meni je žao što ih nisam uspio snimiti i više, osim toga fizički u Zorin dom ne stane više fotografija. Hoću li nastaviti? Možda, ali u nekom drugom obliku. Kao heroine možda neće biti, ali će biti neki drugi naziv. Za sad još ne razmišljam o tome.

Izložba Karlovačke heroine ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Uz izložbu Denisa Stošića obilježavanje Dana žena u Zorin domu nastavljeno je uz Karlovačke pelivane i Karlovački kazališni orkestar  i predstavu „Rusfaj“.