Prvi Karlovački

Izgradnja objekta hitne medicine u Vojniću ubrzano napreduje

Autor: Marta Marinović

14.09.2021

Županija

U Općini Vojnić, u nazočnosti županice Martine Furdek Hajdin, načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić potpisali su danas sporazum o prijenosu sredstava za sufinanciranje projekta izgradnje objekta hitne medicine u visini 500 tisuća kuna. Općini Vojnić odobren je iznos od 500.000,00 kn prema Programu za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Provedbom projekta uspostavit će se i opremiti objekt hitne medicine na području Općine Vojnić, a koji su županica Martina Furdek Hajdin, načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić obišli. Ovo je područje površine preko 350 kvadratnih kilometara, na kojem živi pretežno staračko  stanovništvo u geografski “razbacanim” selima i naseljima udaljenima od Centra za hitnu medicinu Karlovac i preko 60 kilometara.

Obzirom da općinom prolaze dvije državne ceste na kojima se često događaju prometne nezgode, jasna je potreba da se izgradi ova ispostava Hitne medicinske pomoći. Također, prednosti uspostave iste su višestruki. Naime, odaziv hitne u vrijeme hitne situacije bio bi brz i učinkovit, došlo bi do manjeg opterećenja i troškova bolnica. Objekt će biti izgrađen kao energetski učinkovit, a sustav pružanja HMP bit će integriran digitalno s centrom pružanja usluga.

Ukupna vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, a Karlovačka županija je dosada osigurala 2,4 milijuna kuna. Općina Vojnić je dosada osigurala 400 tisuća kuna.