Izaslanstvo azerbajdžanskog parlamenta u posjetu Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

    Izaslanstvo azerbajdžanskog parlamenta Mili Majlisa, predvođeno voditeljicom Radne skupine za azerbajdžansko-hrvatske međuparlamentarne odnose Konul Nurrullayevom i domaćinom izaslanstva, saborskom zastupnicom dr. Majom Grba-Bujević, posjetili su danas Karlovačku županiju. Gostima su predstavljeni potencijali Karlovačke županije u gospodarskom i turističkom sektoru, a razgovaralo se o mogućnostima i oblicima međusobne suradnje. Nakon sastanka u Uredu županice gosti su obišli tvrtku TTK u Poslovnoj zoni u Logorištu, a nakon toga posjetili Aquatiku.

    -Nakana dolaska povjerenstva iz Azerbajdžana je unaprjeđenje odnosa između naše dvije zemlje. Suradnja postoji već do sada, ali svakako ima mjesta da se to poboljša, na području energetike, informatike, te kulturne i obrazovne suradnje. Jako sam zadovoljna s posjetom, konkretizirat ćemo neke dogovore i mislimo da je to dobro za ove dvije zemlje, pogotovo za suradnju Karlovačke županije i jedne regije u Azerbajdžanu koja ima vrlo slične karakteristike nama i koja je vrlo zainteresirana za tu suradnju, poručila je Maja Grba Bujević.

    Županica Martina Furdek Hajdin osvrnula se na postojeću gospodarsku suradnju i navela mogućnost daljnjih planova.

    -Težište sastanka bilo je na gospodarskim gibanjima i gospodarskoj suradnji koja do sada postoji. Mogu reći da je ona u omjeru 20 prema 80 posto, dakle  gospodarstvenici u našoj županiji izvoze 20 posto, međutim uvozna kvota je 80 posto i posebno se odnosi na proizvode od nafte. Tvrtke koje izvoze su HS Produkt, Tvornica turbina Karlovac, Croatia Pumpe i Doking. Danas smo i posjetili TTK koja već 10 godina uspješno surađuje s Azerbajdžanom i njenim tvrtkama, posebno u brodogradnji, međutim to je samo potencijal za unaprjeđenje i daljnjih brojki, da još više možemo plasirati svoje proizvode na azerbajdžansko tržište. Što se tiče političke situacije, tu nas veže zajednička povijest, 1991. godine i Hrvatska i Azerbajdžan postale su neovisne države, nama je slijedio Domovinski rat koji je trajao do 1995. godine, nažalost kod njih su ratna zbivanja trajala do unazad dvije godine kada je posljednji teritorij oslobođen i one se sada nalaze u obnovi od rata, naglasili su potrebu za građevinskim sektorom te su pozvane građevinske tvrtke iz Europe pa i iz Hrvatske gdje je potrebno vratiti život za gotovo milijun stanovnika, odnosno izbjeglica koje su nažalost morale napustiti svoje domove, istaknula je županica.

    Gosti su se zahvalili na toploj dobrodošlici istaknuvši kako Karlovac ima puno prirodnih resursa, te kako se bilateralni odnosi razvijaju i nastojat će proširiti suradnju kako bi pridonijeli dobrobiti ove dvije zemlje.