Pressica predsjedništva županijskog HDZ-a uoči izbora za EU parlament

"Izađite na izbore i dajte povjerenje potvrđenom i provjerenom timu, HDZ-ovoj Listi broj 5"

VIŠE IZ RUBRIKE

  "Hrvatska snažna i važna"

  Predstavnici HDZ-a grada Karlovca i Karlovačke županije na današnjoj pressici ispred Kina Edison još jednom su istaknuli važnost i značaj predstojećih europarlamentarnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 09. lipnja.

  -Ovi izbori su vrlo značajni i bitni za Hrvatsku i sve građane Europske unije. Stoga pozivamo građane da izađu na izbore i zaokruže Listu broj 5, listu Hrvatske demokratske zajednice koju predvodi predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Uz njega je još 11 kandidata, s sve osobe su kompetentne i kvalitetne, imaju iskustva u provođenju politika i programa na nacionalnoj razini i poznaju političke procese i programe Europske unije, istaknula je Murganić naglasivši kako se radi o najboljoj i najkvalitetnijoj listi.

  -Ušli smo u ovu izbornu kampanju sa sloganom „Hrvatska snažna i važna“. Hrvatska je kao zadnja članica ušla u Europsku uniju, međutim u tim godinama postigla je značajan rast na svim društvenim, političkim, a i gospodarskim sferama. Pogotovo je taj uspjeh značajan u osam godina Vlade HDZ-a i Andreja Plenkovića. Značajno se povećao standard građana kroz povećanje plaća, povećanje mirovina i svih socijalnih naknada. Jača gospodarstvo, Hrvatska stalno bilježi porast BDP-a i možemo reći da tu prednjači među ostalim članicama EU. Adekvatno je odgovoreno na sve krize kojih je bilo i u jednom i drugom mandatu značajno, sačuvala su se radna mjesta, zdravlje građana, sačuvala se i energetska neovisnost, tako da građani mogu imati povjerenje da će Hrvatska zajedno sa svojim europarlamentarcima itekako zastupati ideje i programe koji su na korist njezinih građana. Ono na što smo posebno ponosni je da se s financijskom stabilnošću i gospodarskim pokazateljima vrlo značajno povećao investicijski kreditni rejting u ovih osam godina, Hrvatske se teritorijalno povezala s Pelješkim mostom, imamo otvorenu ali snažnu granicu ulaskom u Schengenski prostor. Također, imamo i stabilne financije ulaskom u eurozonu.  Puno se uložilo u ne samo u dobra, nego i u kadar i u našem MUP-u, posebno u Ministarstvu obrane, ne samo u Rafale na koje smo ponosni, nego na drugu opremu. Sve ovo, pa i drugo su dokazi i pokazatelji da s pravom možemo reći da je to mala, ali snažna članica Europske unije, a da politike koje zastupa Europska unija, Hrvatska zajedno s vanjskom politikom i predsjednikom Andrejem Plenkovićem itekako promovira i u našem neposrednom susjedstvu, da posebno naglasim Bosnu i Hercegovinu, izjavila je između ostalog Murganić.

  Predsjednik karlovačkog HDZ-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Damir Mandić rekao je da kada govorimo o Europskoj uniji, sugrađani ponajprije pomisle na europske fondove.

  -U zadnjih pet godina, od zadnjih izbora, samo u gradu Karlovcu je provedeno ili je u provedbi više od 60 milijuna eura vrijednih projekata i to se odnosi samo na gradsku upravu. Jasno je da su europski fondovi otvorili nove mogućnosti, isto tako je jasno da bez njih ne bi bilo ni obnove vrelovoda, ni aglomeracije, niti obnove kulturne baštine, ni svih onih mnogih projekata koji nisu gradnja nego su čisto društvene prirode koje u Karlovcu provodimo, a koji podižu standard življenja. Kada u cijelu priču uklopimo i nacionalne projekte koji se provode u Karlovcu, onda to dobiva puno veću dimenziju i to je definitivno zalog za budućnost. Kada govorimo o europskim fondovima, onda zaključno za grad Karlovac možemo reći da stvarno mijenjamo i materijalno i društveno lice našega grada na bolje, na dobrobit svih naših sugrađana. Drugi element isto tako bitan kao EU fondovi, je pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji. Valja imati na umu da je ulaskom u EU, Hrvatska ispunila sve svoje strateške ciljeve. Postala je definitivno član jednog kluba gdje sama može sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti. I ono što je bitno, naše vrijednosti su europske vrijednosti. Naša tradicija je europska tradicija, naša kultura je europska kultura i slogan s kojim HDZ ide u ove izbore „Hrvatska snažna i važna“, ali i element da smo svoji i europski, je onaj element kojeg vjerujem da svi naši sugrađani mogu podržati. Pozivam ih da podrže Andreja Plenkovića koji nosi listu broj 5. Plenković je u svoja dva mandata pokazao ne samo da razumije europsku politiku, nego je sa svojim stavom suradnje i dogovaranja na široj razini pozicionirao Hrvatsku tamo gdje do sada nikada nije bila, a mi smo zaista prepoznati kao važna članica Europske unije, naglasio je Mandić.

  Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je kako je put Hrvatske u EU bio dug i nije bio nimalo lagan.

  -Međutim, danas gotovo da nema onih koji se pitaju je li nam tu mjesto i je li nam to trebalo. U cijelu domovinu ušao je euro, realizirani su brojni projekti, a samo u našoj županiji realizirano je oko pola milijarde eura projekata. Nema općina, a kamoli grada gdje nije realiziran barem neki uspješni europski projekt i mogla bih nabrajati jako dugo, međutim izdvojit ću samo one kapitalne i važne.

  Još pretpristupnim fondovima, kroz ISPA program izgradio se prvi pročišćivač otpadnih voda u našoj domovini, u turizmu smo realizirali četiri prekrasna centra koja govore o našoj vrijednoj prirodnoj baštini, o znamenitim ličnostima i bogatoj kulturi, to su Ivanina kuća bajki u Ogulinu, Speleon u Rakovici, Aquatika na desnoj obali Korane i Nikola Tesla Experience Centar. Isto tako, u obrazovanju upravo sada realiziramo četiri centra kompetencija u strukovnom obrazovanju, a gradimo i novu Medicinsku školu. Dugo smo očekivali i Centar za gospodarenje otpadom, a i veliki Dom za starije i nemoćne koji će se ovih dana početi graditi u Dugoj Resi. Komunalni, odnosno infrastrukturni projekti koje smo desetljećima očekivali i potreba su našeg područja, nisu se realizirali do dolaska europskih sredstava, a tu ću posebno istaknuti drugi kolosjek pruge od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, a poslije i do Rijeke, te sustavi obrana od poplava u Karlovcu i Ogulinu, navela je Furdek Hajdin.

  Dodala je i kako se gospodarstvo pokazalo kao izuzetno konkurentno, žilavo i stabilno unatoč svim krizama i izazovima na koje se nailazilo.

  -Sve ovo govori koliko je opravdano biti članicom EU i u ovih 11 godina zaista smo postali članica snažna i važna, a takvi želimo i ostati. Upravo zbog toga pozivam sve birače da u nedjelju izađu na izbore i daju povjerenje potvrđenom i provjerenom timu, Listi broj 5 koju predvodi naš predsjednik i premijer Andrej Plenković, poručila je Furdek Hajdin.