Gradsko vijeće

Ivka: "Mogućnost bilo kakvih eksplozija na ilovačkom odlagalištu svedena je na minimum"

VIŠE IZ RUBRIKE

Aktualni sat

Radovi na izgradnji druge kazete trebali bi biti završeni sredinom veljače iduće godine.

HDZ-ov vijećnik Tihomir Čohan na današnjem aktualcu Gradskog vijeća pitao je i što karlovačka Čistoća sve poduzima kako bi se spriječila moguća situacija kao i na Jakuševcu gdje je došlo do odrona smeća pri čemu su stradali radnici.

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, Ana Hranilović Trubić izjavila je kako je sadašnja kazeta na Ilovcu izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolu i u nju se još trenutno odlaže otpad.

-Paralelno s time radimo na izvođenju druge kazete koja se izvodi u skladu s pravomoćno građevinskom dozvolom i radovi bi trebali biti završeni sredinom veljače iduće godine. Grad je potpisao ugovore sa svim potrebnim sudionicima u gradnji i radovi se izvode po svim pravilima struke. Na taj način vodimo brigu da bude dovoljno mjesta na ilovačkom odlagalištu do otvaranja regionalnog centra na Babinoj gori, istaknula je.

Naglasila je i kako se u skladu sa zakonom jednom godišnje provodi i inspekcijski nadzor koji je ove godine obavljen u lipnju, te kako je naglasila, nije bilo nikakvih primjedbi.

Rekla je i kako djelatnici Čistoće sukladno rješenju nadležnog Ministarstva prate i meteorološke podatke, zatim slijeganje tijela odlagališta, ispituju oborinske procjedne vode, odlagališni plin i sve te podatke dostavljaju Karlovačkoj županiji. Grad Karlovac zajedno s Čistoćom svake godine donosi rješenja o novčanoj naknadi, odnosno ekološkoj renti. Iznos rente, kako je navela, ovisi o dobiti koju Čistoća ostvari na temelju odlaganja otpada i na temelju koeficijenta kojeg Odlukom propiše gradonačelnik. Koeficijent se može kretati od 0 do 0,005, a gradonačelnik je donio odluku da on kod nas bude u maksimalnom iznosu od 0,05.

Direktor tvrtke Čistoća, Vlatko Ivka osvrnuo se na količine otpada koje godišnje zaprime na ilovačko odlagalište.

-Deponija Ilovac na ono naše brdo godišnje zaprimi oko 24 tisuće tona otpada. Sveukupno se proizvede oko 32 tisuće tona otpada koje Čistoća pobire. Najveći problem je što se sada vidi i u Zagrebu je vezan uz biorazgradivi otpad. Mi trenutno proizvodimo i skupljamo oko 700 tona biorazgradivog otpada. Sav taj otpad koji se skupi dužni smo zbrinuti, ali ne na ilovačko odlagalište, nego raspisujemo javnu nabavu i ovlašteni koncesionar ga odvozi što Čistoća ujedno i plaća, pojasnio je.

Da bi brdo bilo stabilno i u skladu s građevinskom dozvolom i projektima, Čistoća, kako napominje, godišnje utroši oko 15 tisuća tona zemlje s kojom se otpad prekriva kako bi se dobro sabio i stabilizirao da ne bi došlo do proklizavanja. Potroše i oko 10 tisuća tona kamena koji drži tijelo i obodni dio odlagališta, a postoji i kazeta sa salonitom kojeg u Karlovačkoj županiji kojeg odlože oko 150 tona godišnje.

-Nastojimo da ne dođe do nikakvih katastrofa i da sve bude u skladu sa zakonom. Vodimo računa o svemu, vodimo računa o brojkama, pridržavamo se svih uvjeta. Ovaj stari deponij je pri kraju s količinama otpada. Izgradnjojjm nove kazete otpad će se na nju deponirati. Deponij Ilovac ima riješenu i kompletnu plinofikaciju i svi plinovi koji se skupljaju u tijelu odlagališta cijevima se vode do baklje gdje se spaljuju, tako da je mogućnost bilo kakvih eksplozija svedena praktički na minimum, poručuje Ivka.