U Kinu Edison održana projekcija filma Transat, autora Ivice Kostelića

Ivica Kostelić: Iako sam proveo cijeli život u planinama, more je moja prva ljubav

VIŠE IZ RUBRIKE

Ivica Kostelić gostovao u Karlovcu

Kostelić je 2016. godine kupio manji brod, a kada je 2017. godine završio skijašku karijeru posvetio se jedrenju

Ustanova Kino Edison organizirala je jučer projekciju dokumentarnog film Transat, prvi samostalni autorski filmski rad Ivice Kostelića. Sportski dokumentarni film koji traje 52 minute. "Transat Jacques Vabre" najveća je transatlantska regata za dvojce. Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja, jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim. Legenda skijaškog sporta Ivica Kostelić, nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine posvetio se oceanskom jedrenju na jedrilici u "Klasi 40". Film Transat prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio zajedno sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021. te daje jedinstven uvid u život na natjecateljskoj jedrilici na jednoj od najzahtjevnijih regata na svijetu. Nakon prikazivanja filma Ivica Kostelić pojasnio je svoju ljubav prema moru i jedrenju.

-Ja sam stvarno veliki zaljubljenik u more, iako sam proveo cijeli život u planinama, more je moja prva ljubav. To je posljedica dugotrajnog boravka na moru, prvenstveno na Mljetu. Ja ljetujem na Mljetu od šestog mjeseca života, živimo u jednoj uvali koja je udaljena od civilizacije tri kilometra, rekao je Kostelić.

Kostelić je istaknuo da je 2016. godine kupio manji brod, a kada je 2017. godine završio skijašku karijeru posvetio se jedrenju.

-Pratio sam oceanske regate, iznimno sam cijenio taj dio jedriličarskog sporta, jer mi se činilo da su ti uvjeti iznimno ekstremni, umijeće je preživjeti u tim uvjetima, a kamoli se natjecati. 2016. godine kupio sam manji brod, 2017. godine zaključio sam svoju skijašku karijeru i posvetio se jedrenju. U prvoj sezoni jedrio sam samo po Jadranu, kazao je veliki sportaš Ivica Kostelić.

U svojoj prvoj jedriličarskoj sezoni jedrio je u Jadranu i u toj 2017. godini prešao je deset tisuća milja u Jadranu.

-Te 2017. godine zacrtao sam neke ciljeve, u prvoj sezoni odjedrio sam deset tisuća milja po Jadranu, a to je puno. Radio sam početničke greške, ali sam se povezao s iskusnim jedriličarima, od kojih su mi mnogi pomogli da napredujem. 2018. godine po prvi put sam sudjelovao na jednoj regati, na jednom natjecanju, bila je to talijanska offshore regata po Jadranu Cinquecento, koja starta iz Caorlea kod Venecije. Na toj regati sam pobijedio, vidio sam da postoji značajan prostor za napredak, to me je guralo da idem dalje, istaknuo je Ivica Kostelić.