IVANJSKI KRIJES: Vatreni početak karlovačkog Zvjezdanog ljeta

VIŠE IZ RUBRIKE

    U točno 22 sata na banijanskoj i gažanskoj obali Kupe po 243. put zapaljeni su Ivanjski krjesovi. Najstarija vatrena karlovačka manifestacija početak je i manifestacije Zvjezdano ljeto i proslave 443. rođendana grada.

    "Nadmetanje" Banijanaca i Gažana počelo je već u poslijepodnevnim satima na nogometnom duelu na stadionu NK Radnika na Gazi. Na domaćem terenu ekipa Gaze nadigrala je Baniju s 5:1.  A onda susret u tradicionalnom potezanju užeta na Banijanskom mostu. I ove je godine pobjedu je u dva navrata "povukla" Gaza. Uspjehe nižu već nekoliko godina zaredom, a recept za uspjeh je, kažu, uigrana i mlada ekipa. No, vrijeme Banijanaca tek dolazi. Danas su prvi put, nakon velikih, snage u povlačenju užeta odmjerili i oni mali - vrtić Banija i vrtić Gaza. Kod vrtićanaca pobijedili su Banijanci, a toliko su ozbiljno shvatili natjecanje da su konkurente gotovo odvukli do svog vrtića.

    Kako se Ivanje slavilo nekad pokazali su folkloraši iz Rečice. Prije paljenja krjesova nastupila je i Magmatika izvevši vatreni show, a nakon paljenja ivanjskih vatri i vatrometa zabava je nastavljena na Baniji uz Black and White, a na Gazi uz Rečičke sokole.