Prvi Karlovački

Ivan Srakovčić: „Korona nam je donijela zaista dosta poteškoća“

Autor: Sunčica Laić

01.06.2020

Karlovac

Negativne posljedice situacije vezane s koronavirusom ponajviše se osjećaju u turizmu.

Na situaciju se osvrnuo i poznati karlovački ugostitelj, vlasnik hotela Korana-Srakovčić i zamjenik predsjednika Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Ivan Srakovčić.

-Što se tiče hrvatskog turizma, ali i turizma u Europi, korona nam je donijela stvarno dosta poteškoća. Međutim, hrvatska Vlada zajedno s Ministarstvom turizma odradila je solidan posao s nekim mjerama. Vidjet ćemo dokle će to trajati jer turizam je pogođen ne samo dva, tri mjeseca, nego sigurno sljedećih godinu, do dvije dana. Ako rezimiram rad svog hotela u Karlovcu koji radi cijelu godinu, efekti od toga su da smo u odnosu na godinu prije, u prvih pet mjeseci, završno s 31. svibnjem imali 36 posto prometa. S tim da smo prvi, odnosno drugi mjesec radili jako dobro, ali travanj, odnosno svibanj je bio čista nula, ističe Srakovčić.

Napominje da što se tiče nekih događanja poput svadbenih svečanosti, krstitki i drugo, jedan dio prebačen je na sljedeću godinu, a određeni dio se polako vraća.

-Svadbene svečanosti će se polako vraćati, ljudi možda smanjuju broj kako događanja, tako i uzvanika bez obzira na veći dozvoljeni broj osoba na manifestacijama, jer svi su malo oprezni, naglašava.

Ističe kako stranog tržišta još uvijek nema, a onaj dio vezan uz more će se kako smatra „sitno“ odraditi u drugoj polovici srpnja i u kolovozu, ali i to će biti znatno manje nego inače.

Neka tržišta poput Nizozemske nisu još ni dopustila da nam gosti mogu dolaziti makar imamo s njima dogovorene određene bookinge. Ja se nadam da bi mjesec rujan po meni ovdje na kontinentu možda mogao biti najbolji. Lipanj će biti možda nekih 35 do 50 posto od prošle godine, srpanj i kolovoz ako budu do 50 posto prošle godine bit će dobro, napominje između ostalog.

Ono u čemu vidi prednost za svoj hotel je, kako napominje, blizina Zagreba.  Smatra kako određene tvrtke koje će morati posezati za svojim kongresima, seminarima i uvježbavati određene ljude i sektore, vjerojatno više neće raditi u takvom obimu nego u manjem, pa pretpostavlja kako će radije dolaziti u obiteljske hotele.

Što se tiče cijena, rekao je kako ih neće moći spuštati jer bez obzira na pomoć države imaju ogromne troškove, a poskupljuju i namirnice iako smatra dobrim što se sada više koriste hrvatske namirnice što je on i do sada uvijek preferirao.

Naglasio je i  kako unatoč poteškoćama u poslovanju nisu išli na otpuštenje ljudi.

-Prošli smo mi kroz teška vremena i prije i u ratu i nadamo se da će i sve ovo dobro završiti, poručio je Srakovčić. (sl)

Autor: Sunčica Laić