Nastavljaju se arheološka istraživanja u staroj gradskoj jezgri

Iskopani ostaci novih vrata Zvijezde i ostaci nekadašnjeg mosta

VIŠE IZ RUBRIKE

Arheologija i aglomeracija

Što se tiče arheologa, to je ljudima izuzetno interesantno, okupljaju se pa Paviljon radi bolje nego kad nema mostića, rekla je Morana Rožman

Od kad su počeli radovi u sklopu projekta Aglomeracije u Zvijezdi do sad je otvoreno nekoliko arheoloških lokaliteta. Zapravo Aglomeracija je otvorila vrata arheolozima za brojna istraživanja, a dva trenutačno aktualna lokaliteta su kod Gradske straže u Radićevoj ulici, a proteklih je dana otvoren novi lokalitet kod Paviljona Katzler.

Na obje lokacije rade arheolozi iz tvrtke Arheo plan iz Dubrovnika, a vodi ih Maris Mesarić, koja je, podsjećamo, radila i na istraživanjima u crkvi Presvetog Trojstva. Mesarić je istaknula da je tvrtka Arheo plan angažirana zajedno s tvrtkom Lupercal iz Zagreba za sva istraživanja u Karlovcu od prošle godine.

-Sve što se pronađe u arheološkom nadzoru koji provodi Gradski muzej Karlovac, dakle kad se nešto pronađe, radovi se zaustavljaju i mi izlazimo istražiti tu lokaciju, pojasnila je Maris.

Zatekli smo ju kod Gradske straže, gdje nam je objasnila što arheolozi trenutačno rade na tom lokalitetu.

-Na ovom dijelu novih vrata nastavljamo se na jedan neistraženi dio jer je tu kolegica istraživala 2018. i 2019. godine. Znači istražujemo samu ovu poziciju gdje su bila nova vrata i to baš ispod današnje Radićeve ulice i nastavljamo prema staračkom domu i tom istočnom dijelu. Za sad nismo pronašli neke veće ostatke arhitekture, ali to nije bilo niti očekivano. Tu smo na prostoru bedema tj. zemljanog nasipa bedema i njegovu granicu smo uspjeli utvrditi prema jugu, prema šancu i sad istražujemo slojeve nasipa kojima se taj šanac krajem 19. stoljeća krenulo zatrpavati i nadalje u više navrata.

Kod staračkog doma uz zgrade je pronađen ostatak stare kaldrme, a Mesarić je rekla da je to vjerojatno bio nogostup. Takvih je ostataka pronađeno i po sredini Radićeve, gdje je vjerojatno dijelio dva kolnička traka. Od ostalih sitnih arheoloških nalaza to je uobičajeno, ostaci keramike, stakla i životinjskih kostiju, dakle oni što su ljudi svakodnevno koristili.

Usred arheoloških istraživanja našao se i Paviljon Katzler. Naime, radnici su krenuli s postavljanjem vodovodnih cijevi kod Paviljona su pronašli su ostatke starog zida od opeke pa su umjesto građevinaca kopanje preuzeli arheolozi. Otkop oko Paviljona svaki je dan sve veći, a Maris Mesarić nam je rekla o čemu se radi.

-Na lokalitetu kod Paviljona Katzler imamo ostatke ulaza s te strane u Zvijezdu. Po postanku to je kasniji ulaz u Zvijezdu i trenutačno smo pronašli arhitekturu od opeke koja je vezana za most koji je bio na tom mjestu. Kolege iz Gradskog muzeja su radili i na tom lokalitetu kad i ovdje prije nekih pet godina i kolegica je tada tamo otvorila veću površinu. Detaljnije ne mogu reći jer smo to iskapanje tek otvorili prije dva dana.

Kako se Paviljon Katzler našao usred arheološkog nalazišta Moranu Rožman ne čudi, a dodaje da zaista nema mjesta čuđenju jer je Zvijezda u cijelosti arheološki lokalitet.

-Našli smo se na trasi arheoloških istraživanja što je jako dobro jer sad znamo što se skriva u podzemlju grada, komentirala je kratko.

Za razliku od ostalih stanara i obrtnika koji rade u Zvijezdi Morani ovi radovi ne smetaju što se tiče posla, naprotiv.

-Što se tiče arheologa, to je ljudima izuzetno interesantno, okupljaju se pa Paviljon radi bolje nego kad nema mostića, a dalje ćemo vidjeti. Kad krenu radovi na Aglomeraciji vidjet ćemo što će onda biti. Ja sam se u ovo uklopila i osjećam se kao da se sjećam svega toga, napominje Morana.

U Paviljonu pokazuje sitne nalaze i oduševljena je „šakom sitnica“; puščanim zrnima, raspelom s krunice, raznim pločicama, fragmentima keramike…

-Zamisli na dlanu imaš skoro cijelu povijest od prapovijesti do danas, kaže.

Za očekivati je da će se Karlovčani imati priliku vidjeti još puno toga skrivenog u podzemlju Zvijezde.

-Arheološka istraživanja u Zvijezdi će u trajati koliko će trajati i radovi u sklopu Aglomeracije jer dok građevinske tvrtke ne otvore sve što im je potrebno za te instalacije mi ne znamo na što će sve naletjeti. Činjenica je da cijelo vrijeme na nešto nalijeću, Muzej obustavlja radova i mi onda ulijećemo s iskapanjima, napomenula je Maris Mesarić i pojasnila što će se događati nakon istraživanja.

-Istraživanja radimo da bi konzervatorima i drugima bilo lakše odrediti gdje se instalacije mogu, a gdje  ne mogu polagati. Znači gdje je neka zona s arheološkim nalazima koji se ne smiju oštetiti. Ovisno o onome što pronađemo mi ćemo napisati sve u izvješću  pa će oni dalje odlučivati što može što ne može.

Dok su istraživanja u tijeku prilika je i građanima da vide kako su izgledala nova vrata i bedemi koji su nekad opasavali Zvijezdu.