Prvi Karlovački

Ipak će glasati, ali po prilagođenim uvjetima, odlučio DIP

Autor: Renata Benković

03.07.2020

Izbori

Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih

Državno izborno povjerenstvo danas je održalo press konferenciju u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih Covidom-19, javlja N1.

Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivom da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donio izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a, rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva  Ana Lovrin.

Brisali smo stavak da ne mogu glasati, dodano je glasanje zaraženih s Covidom-19. Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih, dodaje se iz DIP-a.

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmijenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom, dodala je Lovrin.

Od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476. Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.

Podsjećamo, Ustavni sud RH odlučio je na današnjoj sjednici da se ne može uskratiti ustavno biračko pravo oboljelima od Covida19, jer bi to bilo suprotno Ustavu.