Prvi Karlovački

Inicijativa Radničke fronte za uklanjanje murala Udruge SJP Grom posvećenog Miši Hrastovu

Autor: Ivica Pilaković

01.04.2022

Politika

Na inicijativu Radničke fronte – uklonit će se mural posvećen Mihajlu Hrastovu. U objavi na Facebook stranici Radničke fronte stoji sljedeće:

”Na naše zastupničko pitanje Ministarstvo prometa zatražilo je očitovanje HŽ Infrastrukture – te je HŽ Infrastruktura zahtjev za uklanjanje murala uputila udruzi SJP “GROM”, te naložila uklanjanje murala u roku od 10 dana!

Nadamo se da svi danas shvaćaju važnost politika u smjeru nenasilja, društva humanosti, solidarnosti a protiv jezika mržnje i netolerancije.”

Podsjetimo, ministar mora, prometa i infrastrukture je odgovorio saborskoj zastupnici Katarini Peović na njeno dopunsko zastupničko pitanje od 17. veljače 2022. koje je glasilo ovako:

‘U odgovoru na moje pitanje dana 24. studenog 2021. obavijestili ste me da društvo HŽ Infrastruktura d.o.o. nije dalo suglasnost za izradu murala osuđenog ratnog zločinca Mihajla Hrastova na upomjaku željezničkog nadvožnjaka “Rakovac” u Karlovcu. Naveli ste i da će HŽ Infrastruktura d.o.o. uputiti zahtjev za korektivno postupanje. Mural s današnjim danom nije uklonjen, a u međuvremenu je Radnička fronta upit mailom poslala i HŽ Infrastrukturi d.o.o., ali na njega nije dobila odgovor. Posebno je ironično da je mural u jednom trenutku bio oštećen, ali navijački huligani pokazali su se znatno organiziraniji od državnog poduzeća te promptno uklonili oštećenja. Molim Vas za obavijest u kojem roku se planira uklanjanje murala i zašto ono već nije izvršeno.”

Odgovor na ovo pitanje potpisao je ministar Butković:

”Po primitku Vašeg dopunskog pitanja, ovo Ministarstvo žurno je zatražilo očitovanje društva HŽ Infrastruktura d.o.o. koje se tiče poduzimanja aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem murala osuđenom ratnom zločincu. Društvo HŽ Infrastruktura d.o.o. nas je svojim dopisom od 8. ožujka 2022. obavijestilo da su dopis sa zahtjevom za uklanjanje predmetnog murala uputili UDRUZI SJP ”GROM”, te naložili uklanjanje istog u roku od 10 dana od datuma zaprimanja zahtjeva.”

Prema riječima predsjednika Udruge SJP ”Grom” Josipa Slaćanina od kojega smo tražili komentar ove Fb objave – nije bilo nikakvih naknadnih kontakata niti rokova prema Udruzi vezano uz ovo pitanje.