Prvi Karlovački

“Informiranje, komunikacija i podizanje javne svijesti”, tema Konferencije kojom je obilježen Dan osoba s invaliditetom

Autor: Renata Benković

03.12.2019

Karlovac

Svake godine 3. prosinca, obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom čiji je cilj osvijestiti širu društvenu zajednicu o jednakosti ostvarivanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Tim povodom, danas je Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirao 12. Konferenciju pružatelja usluga osoba s invaliditetom pod nazivom Informiranje, komunikacija i podizanje javne svijesti“. Bila je to dobra prilika saznati koliko i na koji su se način razne ustanove, institucije, centri i tvrtke uključile u rad udruga, kako bi položaj njihovih korisnika kojih samo u Karlovcu živi 9 tisuća, a na području Županije oko 17 tisuća, bio vidljiviji i život kvalitetniji.

Svaka od tih osoba u određenoj mjeri treba podršku u ostvarivanju svojih ljudskih i građanskih prava na dostojanstven i kvalitetan život. U tome im prvenstveno podršku pružaju članovi obitelji, a potom i pružatelji usluga iz različitih sektora. Da bismo znali što doista treba osobama s invaliditetom u njihovoj integraciji, potrebno je postići kvalitetnu komunikaciju između svih onih koji usluge pružaju ovoj skupini građana i koji trebaju biti kvalitetno informirani o pravima i uslugama, ali i mogućnostima koje postoje u zajednici. Zbog toga se i današnja konferencija bavila pitanjima informiranja, komunikacije i podizanja javne svijesti o invaliditetu kao društvenoj pojavi.

Prije početka radnog dijela konferencije, svi prisutni su dobili bijele vrpce, kao podsjetnik i simbol nacionalne kampanje „Bijela vrpca“, koja se svake godine provodi od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, kroz 16 dana aktivizma, protiv nasilja nad ženama s invaliditetom u više od 20 gradova diljem Hrvatske. Udruga Osoba s invaliditetom Karlovačke županije je nositelj ove kampanje za područje Grada i Županije.

Isto tako, predsjednica Saveza Blaženka Presečan uručila je Priznanja i to Policijskoj upravi karlovačkoj, koje je preuzeo načelnik Darko Bratić, za promicanje izjednačenih mogućnosti za osobe s invaliditetom, Romiji Radočaj Naglić, za promicanje medijske vidljivosti osoba s invaliditetom te Vulkanizersko-servisno-trgovačkom obrtu „Busak“, vlasnika Marija Busaka koji održava njihov vozni park.

Bogati program Konferencije uključivao je izlaganja stručnjaka iz raznih područja koji su predstavili dosadašnji rad s udrugama a sve u cilju bolje uključivosti, vidljivosti i jednakih mogućnosti osoba s raznim vrstama invaliditeta.

Tako je policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PU karlovačke Suzana Gidija, predstavila akciju u kojoj su policijski službenici demonstrirali samoobranu u slučaju nasilja nad ženama, posebice nad ženama s invaliditetom te kako i na koji način educiraju policijske službenike na ispravnu komunikaciju sa osobama koje imaju različite vrste invaliditeta.

A koliko je važna pravovremena i jasna komunikacija u kriznim situacijama i stanjima ugroze, kada su u pitanju osobe s invaliditetom i druge nemoćne osobe, koje zahtijevaju specifične oblike komunikacije i podršku te koliko je važno da te službe budu osposobljene i adekvatno opremljene, predstavio Goran Franković, Županijski vatrogasni zapovjednik i Zamjenik načelnika stožera civilne zaštite županije.

Aktivno sudjelovanje je obostrano, kaže Franković. To znači da ćemo mi pokazivati što možemo i želimo pružiti svim osobama s invaliditetom, a s druge strane potrebni su nam podaci svih udruga o njihovim članovima. Konkretno, na kojim adresama žive, koju vrstu invaliditeta imaju, žive li sami ili u obitelji i drugo, jer u slučaju bilo kakve ugroze, bila ona poplava, potres ili požar, a da bi adekvatno zaštitili i pružili pravovremeno pomoć, mi te detalje moramo znati, jer na osnovu njih planiramo specifične i pravovremene mjere spašavanja.

Newton Tehnologies  Adria,  tvrtka je koja snažno zagovara razvoj znanosti i tehnologije, potiče izvrsnost i traži načine kako pridonijeti društvenom boljitku. Sjajan tim mladih ljudi nude nove mogućnosti u području asistivne tehnologije, posebice u području računalnog prepoznavanja govora, koji omogućava inovativna rješenja za diktiranje i automatsku pretvorbu audio zapisa u pisani oblik.

Ivan Pavao Matić iz tvrtke Newton naglasio je da je ovaj uređaj već na tržištu, koristi se u nekim sudnicama i medicinskim ustanovama i pokazao se je kao spasonosno rješenje kod diktiranja teksta, koji se „pretvara“ u tekst sa 98 postotnom točnošću. Isto tako naglasio je da je njihov uređaj velika pomoć osobama koje imaju bilo koji oblik invaliditeta koji im onemogućava pisanje. Nakon njegovog izlaganja, prisutni su se imali priliku na licu mjesta upoznati s radom aparata i uvjeriti se u njegove neograničene mogućnosti.

 

-Udruga osoba sa invaliditetom Karlovačke županije jedna od naj prepoznatljivijih i najdugovječnijih  udruga osoba s invaliditetom u našoj zajednici koja je često predvodnik novih inicijativa kojima se nastoji poboljšati život osoba s invaliditetom. Prva je to udruga osoba s invaliditetom koja je uspješno realizirala projekte financirane iz europskih fondova i tako postala udruga sa relevantnim iskustvom u tom području. Provedbom svojih projekata udruga je uspostavila suradnju sa brojnim partnerima iz svih sektora, među ostalim je izjavila Marica Poljančić, izvršna direktorica Udruge.

Kakav treba biti pristup u radu sa osobama s invaliditetom moglo se čuti od Stele Šimunić, socijalne radnice Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Djelovanje ove ustanove i njenih zaposlenika, prije svega sve stručnih i educiranih zaposlenika u javnosti je dovelo do promjene percepcije osoba s invaliditetom koje su još uvijek u velikoj mjeri društveno isključene. U radu ove ustanove, osobe s invaliditetom su građani sa svojim pravima koje pridonose i obogaćuju zajednicu u kojoj žive.

Predsjednica Saveza udruga osoba sa invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan, na kraju Konferencije nije mogla sakriti zadovoljstvo i ushićenje činjenicom koliko će se, kaže stvari morati na dobrobit osoba s invaliditetom odrađivati. Zahvalila je predstavnicima regionalne i lokalne uprave na podršci i financijskoj potpori, zahvalila je i svim udrugama osoba s invaliditetom koji jako puno rade za svoje članstvo pa naš grad i županija mogu biti s pravom ponosni na njih. Po mojem skromnom mišljenju mislim da se naše udruge nalaze u samom vrhu po aktivnostima za dobrobit svojih članova. Naravno, bez pomoći svake vrste, a pogotovo financijske, puno bi nam teže bilo. Nadam se, da će se Konferencija iduće godine održavati dva dana, obzirom na to koliko ćemo dobrih stvari postići i za koje se mora čuti. Evo već danas u ovim neformalnim razgovorima dogovorili smo daljnju suradnju kao i neke vrijedne projekte za iduću godinu.

Prigodnim riječima na početku Konferencije prisutnima su se obratili karlovački gradonačelnik Damir Mandić i zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Grad Karlovac po dvanaesti puta osigurao je financijska sredstva za obilježavanje međunarodnog dana osoba s invaliditetom. (rb)

Foto:i.č.

Autor: Renata Benković