Prvi Karlovački

Informatika i moderne tehnologije zavladale gradom

10.07.2019

Karlovac

Udruga informatičara Karlovačke županije provela "Ljetnu školu informatike" i "Digitalnu šetnju kroz povijest Karlovačke zvijezde"

Kao proteklih godina i ove se u organizaciji Udruge informatičara Karlovačke županije u Zajednici tehničke kulture u Karlovcu održala Ljetna škola informatike. Od osnutka 1993. Udruga sustavno radi na razvoju informacijske djelatnosti i temeljni su joj ciljevi poticanje i promicanje informacijske kulture i tehnologije, unaprjeđivanje informacijskog odgoja i obrazovanja te ostvarivanje javnih potreba u području informatike na području županije, a posebnu pozornost posvećuje mladeži i radu s njima.

Odaziv je bio jako dobar, svake godine je sve bolji. Imali smo oko 140 učenika i 15 nastavnika odrađeno je deset radionica s učenicima i jedna s nastavnicima. Za učenike smo imali neke od vrsta programiranja, rad sa robotima i novim tehnologijama i rad sa 3D printerom. Od programiranja radili smo uglavnom u programima koji su vezani za školu i natjecanja – LOGO, Python, C++ i Java. Na robotici smo se bavili mBot-ima, a imali smo i osnove elektronike. Ove godine pripremili smo i radionicu za nastavnike pod nazivom „Ugradbeni računalni sustavi kao nastavni sadržaj u osnovnoj školi“, rekao je predsjednik Udruge informatičara Karlovačke županije, Željko Bračika.

Osim ljetne škole, Udruga je danas za svoje mlade polaznike i njihove voditelje održala „Digitalnu šetnju kroz povijest Karlovačke zvijezde“.

Potrazi za kulturno-povijesnim znamenitostima Karlovačke zvijezde uz korištenje informacijskih tehnologija, a u prigodi obilježavanja 440. rođendana grada, pridružila se Zajednica tehničke kulture Karlovac, Sipa elektronika i OŠ Turanj.

Pored toga što su učenici uvježbali vještinu orijentacije u prostoru i upoznavali svoj grad i njegove znamenitosti uz pomoć informacijske tehnologije, koristeći mobitele i laptope, razvijali su logičko mišljenje i zaključivanje, sposobnost promatranja i opažanja. Isto tako razvijali su  osjećaj za timski rad i suradničko učenje, poštivanje i uvažavanje tuđeg mišljenja, interes za istraživanjem, svijest o važnosti povijesnih i kulturnih znamenitosti te ljubav prema Karlovcu,  istaknula je Suzana Šnajdar iz Zajednice.

Dodala je da se ovakav projekt u Hrvatskoj još nije provodio te pojasnila kako je to „izgledalo na terenu“.

Pomoću QR koda, četiri grupe sa po četiri učenika, od kojih je svaka kretala sa različitih početnih točaka (staza) u Zvijezdu, pronalazila je određene točke, odnosno kulturno – povijesne znamenitosti, sa kojih su opet po zadanim pravcima išli do sljedeće, koje su morali fotografirati, da bi nakon povratka u prostorije Zajednice tehničke kulture, prebacili fotografije u računalo i napravili prezentaciju viđenog i upamćenog.

Pitali smo se naravno, odakle uopće ovakva ideja.

Ideja za ovaj projekt rodila se u osnovnoj školi Turanj, tijekom ove školske godine, na inicijativu profesora geografije Dominika Pavlačića koji je osmislio nastavni sadržaj orijentacije u prostoru na drugačiji način, uz korištenje moderne tehnologije, mobitela i laptopa. Uključeni su bili učenici od petog razreda i stariji, njih petnaest. Profesor povijesti je izradio platforme za poznate lokalitete, a profesorica informatike cjelokupan materijal je informatizirala. Ove aplikacije služit će prvenstveno u nastavnom procesu, a danas sutra, uz nadogradnju aplikacija, može biti od koristi i turističkim zajednicama na našem području, rekla je ravnateljica Osnovne škole Turanj, Snježana Žunac. (rb&ls)

 

Foto:i.č.